Buitenland

Annan en Blair willen vredesmacht voor Libanon

BEIROET/JERUZALEM/ST.PETERSBURG (ANP) – Secretaris–generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties en de Britse premier Tony Blair hebben maandag gepleit voor een internationale vredesmacht voor Libanon om een eind te maken aan de aanvallen op Israël. Intussen vielen bij aanvallen van Israël en Hezbollah op deze dag zeker 47 doden.

17 July 2006 20:56Gewijzigd op 14 November 2020 03:56

Blair en Annan deden hun oproep in de marge van de top van de G8 in het Russische St.Petersburg. Deze vredesmacht kan „de bombardementen op Israël stoppen en geeft Israël daarom een reden om te stoppen met zijn aanvallen op Hezbollah", aldus Blair. Naast de stabilisatiemacht moeten gevangen worden uitgewisseld en aanvallen worden gestopt, zei Annan.De Italiaanse premier Romano Prodi, ook bij de G8, zei dat de VN overwegen 8000 extra blauwhelmen naar het zuiden van Libanon te sturen, naast de 2000 VN–militairen daar nu al actief zijn voor de VN–missie Unifil. Rome wil hiervoor troepen leveren.

Maar in Washington is het voorstel niet enthousiast onthaald. De Amerikaanse ambassadeur John Bolton bij de Verenigde Naties plaatste vraagtekens bij het plan van Blair en Annan. Vermoedelijk reist de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice spoedig naar het Midden–Oosten om in het conflict te bemiddelen.

Maar de Israëlische premier Ehud Olmert herhaalde maandag in het parlement het offensief doorgaat. Pas als de door Hezbollah ontvoerde militairen vrij zijn, er een eind is gekomen aan de raketaanvallen van Hezbollah op Israël en als het Libanese leger aan de grens met Israël is gestationeerd wil Olmert de militaire operatie in Libanon beëindigen.

Intussen komt de evacuatie van buitenlanders uit Libanon goed op gang. Een konvooi met 286 Nederlanders is vanuit de Libanese hoofdstad Beiroet vertrokken naar het Syrische Aleppo. Daar wacht een KDC–10–transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht en twee burgertoestellen. Zij komen maandag rond middernacht aan op het vliegveld Eindhoven.

Honderden Denen, Italianen en Zweden gingen maandag ook via Syrië naar huis. Londen en ook Washington willen hun staatsburgers mogelijk via een grote zeeoperatie evacueren. Veel Libanezen verlaten het zuiden van het land. De wegen zitten verstopt met voertuigen volgeladen met huisraad en mensen, aldus de BBC. Veel wegen zijn moeilijk begaanbaar door Israëlische bombardementen.

Het Israëlische leger voerde maandag meer dan zestig aanvallen uit op het noordelijke buurland. Er vielen zeker 47 doden waarmee het totaal van de afgelopen zes dagen op meer dan tweehonderd doden komt, op dertien na alleen burgers. De meeste doden vielen in Rmeileh waar een Israëlische raket een minibusje op een brug trof.

Voor het eerst was ook de noordelijke stad Tripoli doelwit van Israëlische gevechtsvliegtuigen. Verder kwam ook de nabijgelegen havenstad Abdeh onder vuur te liggen. Hierdoor vielen vijftien doden. Ook de hoofdstad Beiroet werd weer bestookt. De Libanese premier Fouad Siniora zei tegen persbureau Reuters dat Israël „zijn land in mootjes hakt".

De Israëlische actie heeft volgens het dagblad Yedioth Ahronoth tot nu toe een kwart van de gevechtscapaciteit van de de sjiitische Hezbollah vernietigd. Een veiligheidsfunctionaris zei dat zeker een derde van de Iraanse Fajr–raketten is vernietigd, die een bereik van 45 kilometer hebben. Hezbollah beschikt over duizenden raketten waarvan veel inaccuraat zijn.

Hezbollah vuurde maandag ongeveer honderd raketten af op Israël. In de wijk Bat Galim in havenstad Haifa stortte een gebouw in dat getroffen werd door een Katjoesja–raket. Elf mensen raakten gewond. In deze stad vielen zondag nog acht doden. In verband met de aanhoudende raketbeschietingen is de zeehaven van Haifa voorlopig gesloten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer