Economie

Bush stemt niet in met Rusland als lid WTO

SINT-PETERSBURG - De Amerikaanse president Bush heeft zaterdag duidelijk gemaakt dat de Amerikaanse regering niet zal instemmen met toetreding van Rusland tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Redactie economie
17 July 2006 08:17Gewijzigd op 14 November 2020 03:56

Bush zei dit na afloop van een onderhoud van twee uur met de Russische president Poetin. Het gesprek had plaats voor de opening van de economische topconferentie van de G-8 in Sint-Petersburg. De Verenigde Staten zijn het enige land van de 149 landen tellende WTO dat de Russische toetreding tegenhoudt.Poetin had gehoopt dat Rusland als WTO-lid gastheer zou zijn van de G-8, maar beide landen hebben nog geen overeenstemming bereikt over de bescherming van Amerikaanse auteursrechten en octrooien en de stimulering van de verkoop van Amerikaanse goederen in Rusland.

De Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Schwab zei dat de onderhandelaars nog geen oplossing hebben gevonden voor de Russische blokkade tegen de invoer van Amerikaans rundvlees en varkensvlees. Ze voegde daaraan toe dat wordt gehoopt dat over enkele maanden een akkoord is bereikt.

De zeven rijkste industrielanden en Rusland willen de onderhandelingen over een vrijere wereldhandel opnieuw op de rails zetten. De landen van de G-8 hebben hun onderhandelaars opdracht gegeven om binnen een maand een akkoord hierover te bereiken. „Het is een ambitieus doel”, zei voorzitter Barroso van de Europese Commissie gisteren tijdens de G-8-top.

Barroso heeft de andere wereldleiders dit weekeinde aangemoedigd om vaart te zetten achter de gesprekken over een vrijere wereldhandel. Begin deze maand strandde een poging van de WTO om een akkoord te bereiken in de Doharonde, genoemd naar de hoofdstad van de Golfstaat Qatar waar de onderhandelingen vijf jaar geleden begonnen.

De Franse president Jacques Chirac schaarde zich direct al achter de oproep van Barroso. Volgens hem heeft de Doharonde elk gevoel voor richting verloren. „Wij letten te weinig op de belangen van arme landen en met name die van Afrika, waar de rechtvaardiging voor deze hele exercitie te vinden is.”

Chirac riep de Verenigde Staten en grote opkomende landen op om water bij de wijn te doen. Volgens hem heeft Europa eind vorig jaar al een belangrijk voorbeeld gegeven door concessies te doen op het gebied van landbouwsubsidies.

De landen van de G-8 werken ook aan een open en transparante energiemarkt. Die is nodig om de risico’s het hoofd te bieden die de hoge olieprijs en de toenemende vraag naar energie met zich meebrengen. Dat staat in een verklaring die gisteren is gepubliceerd.

Een wereldwijde energiemarkt die zich gedraagt volgens economische wetmatigheden moet voorkomen dat de groeiende vraag naar olie in de wereld voor fricties zorgt.

Onderhandelingen over een stabiele en voorspelbare energiemarkt stonden hoog op de agenda van de overlegronde tussen de zeven rijkste industrielanden en Rusland. Diverse landen vrezen dat de energieproductie in toenemende wordt misbruikt als politiek drukmiddel.

Begin dit jaar nog sloot Rusland kortstondig de gastoevoer naar Oekraïne af. Met die maatregel werd het land onder druk gezet om een prijsverhoging te accepteren. Als gevolg van dat gasconflict kwam ook de toevoer naar Europese landen in het gedrang.

Een open wereldwijde energiemarkt zal ervoor zorgen dat alle landen erop kunnen vertrouwen dat hun energietoevoer gewaarborgd blijft, aldus de G-8-verklaring. Daartoe moeten de barrières voor investeringen in energie zo veel mogelijk worden afgebroken. Europese landen willen meer ruimte krijgen om in Rusland te investeren in exploratie, terwijl het Russische concern Gazprom verdere toegang tot Europa wil voor de distributie van gas.

De groep van acht industriële grootmachten is het niet op alle punten eens geworden over de aanpak van het energieprobleem. Vooral het gebruik van kernenergie en de bescherming van het milieu blijven twistpunten, zo erkennnen de G-8-landen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer