Binnenland

„Borssele heeft al ervaring met kernenergie”

Als er een tweede kerncentrale komt, is Borssele een gewilde vestigingsplaats. De inwoners zijn allerminst van plan de barricaden op te gaan. „Er is hier nauwelijks animo voor een discussie over een tweede centrale.”

Jacob Hoekman
14 July 2006 23:31Gewijzigd op 14 November 2020 03:56
AMSTERDAM – Actievoerders van Greenpeace hingen vrijdag een groot spandoek met de tekst ”Liever windenergie toch?” aan de mast van het zeilschip van ABN AMRO bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Greenpeace roept hiermee ABN AMRO op niet te investeren
AMSTERDAM – Actievoerders van Greenpeace hingen vrijdag een groot spandoek met de tekst ”Liever windenergie toch?” aan de mast van het zeilschip van ABN AMRO bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Greenpeace roept hiermee ABN AMRO op niet te investeren

Borssele is een grote kanshebber voor een nieuwe kerncentrale - als die er komt. Staatssecretaris Van Geel gaf aan dat de kans op zo’n tweede centrale „reëel” is, zo werd vrijdag bekend. Erg veel opties voor de locatie zijn er niet. Een plek aan de kust is een voorwaarde vanwege de aanwezigheid van koelwater. Behalve Borssele worden in dit verband vaak de Groningse Eemshaven en de Tweede Maasvlakte bij Rotterdam genoemd.Het grote voordeel van Borssele is, zo bleek ook eerder dit jaar, dat daar nauwelijks verzet is tegen een nieuwe centrale. In januari werd bekend dat de huidige centrale tot 2033 open mag blijven. Ook toen al reageerden plaatselijke groepen positief.

D. Luteijn, tot vorige maand directeur van Delta, dat 50 procent van de aandelen in de huidige centrale bezit, vindt Borssele zelfs de meest logische plek voor de bouw van een tweede kerncentrale. Vooruitlopend op een kabinetsbesluit heeft Delta al een team vrijgemaakt dat de uitbreiding van kernenergie moet voorbereiden, zo maakte Luteijn vorige maand bekend. Volgens hem kan een tweede centrale, van dezelfde omvang als de huidige, in 2015 in bedrijf zijn.

Ook de exploitant van de huidige kerncentrale, EPZ, is opgetogen over de plannen, evenals de provincie Zeeland.

Onder de inwoners is de komst van een eventuele nieuwe centrale absoluut geen punt van discussie, zegt voorzitter P. Hazelager van de Borsselse dorpsraad. „Misschien komt er wat meer gesprek als er data genoemd gaan worden, als het wat dichterbij komt. Maar ook dan verwacht ik eerlijk gezegd geen enkele tegenstand.”

In Borssele of directe omgeving is nooit een actiecomité tegen de huidige kerncentrale opgericht, weet Hazelager, en dat lijkt er ook niet te komen.

„Je moet met zo’n centrale niet andere mensen lastig gaan vallen”, vindt Hazelager. „Hier in Borssele is de ervaring, hier ligt de infrastructuur en hier zijn de veiligheidsprogramma’s. Het zou mij niet bevreemden als nummer 2 hier komt, anders moet je er weer andere delen van het land mee belasten.”

De gemeente Borsele reageert terughoudend; burgemeester J. Gelok wijst erop dat de uiteindelijke beslissing in Den Haag wordt genomen en dat de gemeente daar weinig over te zeggen heeft. Hij liet eerder tegenover deze krant weten „niet voor en niet tegen” te zijn.

Ronduit negatief reageert de Zeeuwse Milieu Federatie (ZMF), die „mordicus tegen” de plannen voor een tweede centrale is. Volgens de ZMF frustreren de uitlatingen van Van Geel een duurzame energiehuishouding. „De toekomst vraagt erom vol te investeren in energiebesparing en het opwekken van energie uit zon, wind en water.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer