Brein krijgt gegevens van providers niet
AMSTERDAM (ANP) - De vijf grote internetaanbieders van Nederland hoeven hun klantgegevens niet af te staan aan auteursrechtorganisatie Brein.
Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam donderdag bepaald. Eerder besloot de rechtbank in Utrecht ook al dat Brein de gegevens niet zou krijgen.Volgens Brein boden de 41 klanten van de providers veel illegale muziekbestanden aan op internet. De organisatie wil een schadevergoeding eisen van de illegale muziekverspreiders, maar heeft dan wel hun gegevens nodig. De verdachte personen gaan zoals elke internetgebruiker schuil achter een anoniem IP-adres. Brein heeft de providers nodig om die adressen te koppelen aan persoonsgegevens.
De internetproviders, Planet Internet, Chello, @Home, Wanadoo en Tiscali wilden de gegevens om privacyredenen niet afstaan. Het hof achtte die weigering terecht, mede omdat Brein gebruik heeft gemaakt van een Amerikaans onderzoeksbureau om de IP-adressen te achterhalen.
Ook vond het hof het niet juist dat het onderzoeksbureau de IP-adressen uit de ”shared folders” van de internetgebruikers had weten te vissen. In die mappen staan op de computer de bestanden die iemand wil delen met een ander. „Een gebruiker van een IP-adres stelt zijn computer open voor het uitwisselen van bestanden, waarbij hij er niet op bedacht hoeft te zijn dat een organisatie zijn shared folder bekijkt op mogelijke inbreuken op auteursrecht”, staat in de uitspraak.
Verder stelde het hof dat Brein geen baat heeft bij een snel oordeel, omdat over dezelfde zaak ook een bodemprocedure loopt. De vijf internetproviders hadden die aangespannen als tegenwicht voor het kort geding van Brein. Een uitspraak in die zaak kan maanden, zo niet jaren, op zich laten wachten.
Naar schatting maken ongeveer 1,5 miljoen Nederlanders regelmatig gebruik van uitwisselnetwerken op internet zoals Kazaa. Een overgrote meerderheid deelt al dan niet bewust muziekbestanden.