Turkije stelt eisen aan steun aanval op Irak
Turkije stemt in met een eventuele Amerikaanse aanval op Irak, op voorwaarde dat die niet leidt tot oprichting van een Koerdische staat en geen verdere schade toebrengt aan de zwakke Turkse economie.
Dat is volgens het Turkse dagblad Hurriyet de uitkomst van gesprekken die de Amerikaanse onderminister van Defensie, Paul Wolfowitz, dinsdag en woensdag in Ankara voerde met Turkse politieke en militaire leiders.
De steun van Turkije is van essentieel belang voor een aanval op het buurland Irak. Tot nu toe was Ankara geen voorstander van militaire actie tegen het regime van Saddam Hussein, maar het heeft dringend behoefte aan buitenlandse leningen om uit de financiële crisis te komen die het land teistert.
Wolfowitz heeft Turkije de afgelopen dagen verzekerd dat de Amerikaanse regering tegen de stichting van een Koerdische staat in Noord-Irak is. Volgens de krant Sabah vroeg stafchef Huseyin Kivrikoglu zich af hoe de VS van plan zijn de oprichting van een dergelijke staat te voorkomen.
De Koerden hebben al een autonoom gebied in Noord-Irak. Turkije heeft in eigen land vijftien jaar lang oorlog gevoerd tegen Koerdische rebellen en vreest dat de strijd weer oplaait als Koerden aan de andere kant van de grens een eigen staat krijgen.
Turkije eist verder dat de olierijke gebieden Mosul en Kirkuk in het noorden van Irak niet onder Koerdisch bewind komen. Nu vallen de gebieden net buiten de Koerdische autonome zone.
Volgens Hurriyet heeft Turkije de VS gevraagd de militaire schuld van 5 miljard dollar te schrappen en benadrukt dat het eventuele nieuwe regime in Bagdad aanvaardbaar moet zijn voor het Iraakse volk.