Levenslang voor Lucia de B.
AMSTERDAM (ANP) – Het gerechtshof in Amsterdam heeft donderdag de 44–jarige Lucia de B. veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, wegens moord op zeven ziekenhuispatiënten en drie pogingen daartoe.
De B. werd eerder door het gerechtshof in Den Haag veroordeeld tot levenslang en tbs. Volgens de Hoge Raad was dat een onmogelijke combinatie. Het hoogste rechtscollege bepaalde dat het Amsterdamse hof zich opnieuw over de zaak moest buigen, maar dan alleen over de strafmaat. De schuldvraag en het bewijs heeft het Amsterdamse hof buiten beschouwing moeten laten.
De uitspraak van het hof is gelijk aan de eis van het openbaar ministerie, twee weken geleden. Lucia de B. is de enige vrouw in Nederland die wegens seriemoord is veroordeeld. De vrouw – donderdag niet bij de uitspraak aanwezig – heeft altijd ontkend.Het Amsterdamse hof noteert in de uitspraak dat het het „als een beperking heeft ervaren" gebonden te zijn aan de door zijn collega’s in Den Haag vastgestelde bewezenverklaring. Niettemin vond het hof een levenslange gevangenisstraf „passend en geboden". De slachtoffers van De B., ernstig zieke kinderen en bejaarden, waren allen „weerloos", aldus het hof, en „toevertrouwd aan de deskundige zorg van verdachte". De B. heeft „onpeilbaar en onherstelbaar leed" berokkend aan de nabestaanden. Daarbij heeft zij het vertrouwen in ziekenhuizen en hun personeel ernstig beschaamd, aldus het hof.
De B. pleegde de misdrijven in de periode 1997–2001 in vier Haagse ziekenhuizen. Om in die instellingen als leerling–verpleegkundige aan de slag te kunnen, vervalste zij een buitenlands schooldiploma. De B. gebruikte medicijnen om haar slachtoffers om het leven te brengen.
Lucia De B.’s advocaat Stijn Franken toonde zich teleurgesteld over de uitspraak. Twee weken geleden noemde Franken de zaak–De B. „een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de Nederlandse strafrechtspraak". Volgens de raadsman had zijn cliënte nooit veroordeeld mogen worden. „Door het Haagse gerechtshof is een horrorverhaal geconstrueerd dat met waarheidsvinding niets van doen heeft".
Franken ziet wel „een belangrijk signaal" in dat deel van de uitspraak waarin het Amsterdamse hof zich beklaagt over het feit dat het zich gebonden zag aan de eerder vastgestelde bewezenverklaring. „Met deze uitspraak kunnen we een volgende stap zetten en dat is een verzoek indienen bij de commissie–Posthumus om deze zaak, die nu is afgesloten, te bekijken", aldus Franken.
De commissie–Posthumus (officieel de commissie Posthumus II, voorgezeten door hoogleraar strafrecht Ybo Buruma) onderzoekt zware strafzaken waarin mogelijk sprake is van ernstige fouten of dwalingen. Zij is ingesteld na het justitiële debacle in de zaak rond de Schiedammer parkmoord.
Wetenschapsfilosoof Ton Derksen en verpleeghuisarts Metta de Noo publiceerden onlangs een boek over de zaak–De B. Zij zijn overtuigd van de onschuld van De B. en menen dat er geen enkel concreet bewijs is dat haar schuld aantoont. Het boek zal bij een eventueel hernieuwd onderzoek naar de zaak mogelijk een belangrijke rol kunnen spelen.