Miljoenenboete voor Microsoft
BRUSSEL (ANP) – De Europese Commissie heeft de Amerikaanse softwaregigant Microsoft woensdag een boete opgelegd van 280,5 miljoen euro. De boete wordt opgelegd voor misbruik van de dominante marktpositie en het niet naleven van gemaakte anti–kartelafspraken op het gebied van groep–servers van computers en pc’s die het besturingsprogramma Windows van Microsoft gebruiken.
Als de Amerikaanse onderneming niet snel inzage geeft in technische gegevens aan concurrenten, om hen meer kans te geven op de markt, zal Europees Commissaris Kroes (concurrentiebeleid) de boete verhogen tot 3 miljoen euro per dag. Het huidige boetebedrag van 280,5 miljoen euro staat gelijk aan 1,5 miljoen euro per dag tussen december vorig jaar en juni 2006.Kroes vindt dat Microsoft tekortschiet in het openstellen van de eigen programma’s voor de concurrentie. Zij verweet het concern woensdag tijdens een persconferentie een volharden in „illegaal gedrag". Al in 2004 tikte de Europese Commissie Microsoft op de vingers en legde zij het bedrijf een boete op van 497 miljoen euro. Daartegen loopt nog een beroepszaak bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg.
Microsoft kondigde woensdag al aan ook tegen de nieuwe boete in beroep te zullen gaan bij het EU–Hof. In een verklaring zegt de Amerikaanse onderneming niet te begrijpen „waarom de commissie deze enorme boete heeft opgelegd, net nu de contacten met Brussel beter beginnen te lopen”.
Volgens Kroes „staat geen enkel bedrijf boven de wet". „Ook Microsoft zal mee moeten werken aan een markt waarop concurrentie mogelijk is". Volgens Kroes groeide het marktaandeel van Microsoft door het afschermen van tal van informatie voor de concurrentie tussen 2002 en 2005 met 12 procent. De meeste concurrenten als Netware en Unix zagen hun marktaandeel zakken onder de 10 procent.
Kroes denkt niet dat Microsoft ook deze boete zal nemen voor wat deze is en door blijft gaan met het afschermen van de markt, omdat dit het concern meer oplevert dan de boetes kosten. „Ik heb de indruk dat de boodschap is begrepen door Microsoft–topman Steve Bullmer en dat zij alle gegevens zullen verstrekken", aldus de VVD–politica.
Volgens Kroes is inmiddels al 50 procent van de benodigde informatie binnen. Microsoft heeft daarvoor ook driehonderd medewerkers vrijgemaakt. „Het is voor de eerste keer in het 49–jarige bestaan van de Europese Unie dat een bedrijf dat een boete is opgelegd, weigert verder met ons mee te werken", stelde Kroes. „Ik hoop dat dit de laatste keer is. Ik blijf me ook afvragen waarom ze zo lang moesten wachten om met ons mee te werken".