Bekladding synagoge staat niet op zichzelf
Onomstotelijk bewijs is er niet, maar het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) acht het niet uitgesloten dat er een verband is tussen de bekladding begin dit jaar van een synagoge in Sliedrecht en de extreem rechtse groep Aktiefront Zuid Holland Zuid. „Zijn website ademt puur antisemitisme.”
De drijfveer van de groep is de verspreiding en in het de praktijk brengen van het nazistische gedachtegoed van Adolf Hitler.
De extreem nationalistische uitlatingen op de website zijn niet van de lucht. De groepsleden beloven stellig zich niet de mond te laten snoeren en zich hard te maken voor de Nederlandse zaak in geheel Europa. De Amerikaanse president Bush en Israël krijgen ervan langs voor hun „internationale agressiepolitiek”, evenals „al hun zionistische vrienden overal ter wereld.”
Nazistische figuren zoals Rudolf Hess en Julius Streicher -een trouwe volgeling van Hitler en maker van ”de tien leerstellingen over de joden”- worden op de website geadoreerd als „helden voor ons ras en onze idealen.”
Het Aktiefront Zuid Holland Zuid is bekend bij de AIVD. Die noemt de groep nog niet erg bedreigend. In diverse media wordt de actiegroep echter ook verantwoordelijk gehouden voor de molestatie van een 49-jarige, naar verluidt Antilliaanse man in Papendrecht in mei van dit jaar. Het openbaar ministerie wil over die zaak niets kwijt.
Woordvoerster Hadassa Hirschfeld van het CIDI in Den Haag schrikt van de teksten die op de website van Aktiefront Zuid Holland Zuid staan te lezen. „We moeten ons echt realiseren dat het virtuele leven op internet steeds meer ’real life’ wordt. Ik word er onderhand erg moe van het steeds opnieuw te moeten noemen, maar er moet echt regelgeving komen om dit soort uitlatingen op internet aan te pakken. Internet heeft een enorme invloed op de gedachtewereld van veel jongeren.”
Tegelijk beseft de Joodse dat het erg ingewikkeld is om de personen die achter een dergelijke website zitten aan te pakken, omdat zij hun website vaak stationeren bij een buitenlandse provider. Organisaties kunnen op die manier op internet allerlei ideeën verspreiden en dingen zeggen die in het normale verkeer verboden zijn.
Hirschfeld kan nog niet zeggen of het aantal antisemitische uitingen in de regio Drechtsteden de laatste tijd stijgende is. „Ik heb daarover geen duidelijkheid, omdat het rapport met meldingen van antisemitische incidenten nog niet klaar is.” De CIDI-woordvoerster wijst wel op enkele gebeurtenissen in de regio die een bepaalde kant op wijzen.
„Begin dit jaar werd de dijksynagoge in Sliedrecht beklad met hakenkruisen en in het voorjaar is geprobeerd er brand te stichten”, aldus Hirschfeld. Gisteren was in die zaak de pro-formazitting bij de rechtbank in Dordrecht. De 19-jarige M. V. uit Hardinxveld-Giessendam, die volgens het openbaar ministerie heeft geprobeerd de synagoge in Sliedrecht in brand te steken, is volgens hem ook degene die het gebedshuis eerder bekladde met een white-powerteken en rechts-extremistische leuzen. Hem is nu ook het beledigen van Joden en buitenlanders ten laste gelegd.
Hirschfeld wijst verder op de vernieling van de Joodse moerbeiboom aan het Bosch in Papendrecht, waar de Joodse gevallenen uit de oorlog worden herdacht. „Bovendien zijn bekladdingen aangetroffen op de vredespaal bij het gemeentehuis in Zwijndrecht. De vernielingen in de regio lijken toch een soort trend te worden.”
Het CIDI dringt er bij justitie en Binnenlandse Zaken regelmatig op aan actie te ondernemen tegen de daders, aldus Hirschfeld. Begin dit jaar uitte het CIDI in een brief aan minister Remkes zijn bezorgdheid over het toenemend aantal schendingen van Joodse gebouwen en Holocaustmonumenten.