Tweede Kamer achter inburgeringswet
DEN HAAG (ANP) - De kans is vergroot dat de nieuwe inburgeringswet toch per 1 januari ingevoerd kan worden. De Tweede Kamer schaarde zich vrijdag bij de ingelaste stemming unaniem achter het wetsvoorstel van minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie).
Alleen D66-lid Fatma Koser Kaya stemde tegen. De wet is onder druk van de Kamer op belangrijke punten gewijzigd.Een minderheid van PvdA, SP, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie wilde liever pas na de zomer stemmen. De fracties wilden eerst een spoedadvies afwachten van de Raad van State over een omstreden onderdeel van de wet, dat mogelijk discriminerend is voor genaturaliseerde Nederlanders.
De wet houdt in dat alle nieuwkomers en ook bepaalde groepen oudkomers verplicht moeten slagen voor een inburgeringsexamen. Gebeurt dat niet binnen een bepaalde termijn, dan kunnen verschillende sancties volgen. Velen moeten de kosten van de inburgering zelf betalen.
Verdonk heeft haast omdat ze de wet volgend jaar wil laten ingaan en de gemeenten zich nog moeten voorbereiden op de uitvoering. Als compromis was vorige week al besloten om het omstreden artikel uit het wetsvoorstel te halen en eerst aan de Raad van State voor te leggen. Ook over enkele andere onderdelen komt nog advies, waarschijnlijk in augustus.
Na het spoedadvies kan de wet in het najaar nog gewijzigd worden. Andere aanpassingen zorgen ervoor dat de gemeenten meer eigen inbreng krijgen en dat meer mensen een goedkoop aanbod krijgen om in te burgeren.
De concessies waren voor de PvdA, SP, GroenLinks en ChristenUnie voldoende om de aangepaste wet toch te steunen. CDA en VVD hadden ook steeds forse kritiek maar na de aanpassingen, zijn ze samen met de LPF, SGP, Wilders en Nawijn voor een snelle invoering van de wet.
De linkse fracties zijn niet tegen de inburgering maar hebben op onderdelen nog steeds kritiek op de wet. „Maar beter iets dan niets”, aldus Kamerlid Azough (GroenLinks). PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem wees erop dat de doelgroep nu flink beperkt is. Naar schatting worden nu nog pakweg 250.000 mensen inburgeringsplichtig die hier al langere tijd zijn, plus de jaarlijkse nieuwkomers.
Verdonk sleutelt al drie jaar aan haar nieuwe stelsel, waar aanvankelijk meer dan 800.000 mensen onder moesten gaan vallen. De oppositie verweet de minister dat ze te moeilijk heeft gedaan en dat er vijf nota’s van wijziging nodig waren om het aanvaardbaar te krijgen.
De inburgeringswet is wel de eerste wet die onder het kabinet Balkenende-III is aangenomen.
072234 jul 06