Binnenland

Kogelbrieven voor critici pedopartij

DEN HAAG - Meerdere critici van de pedofielenpartij Naastenliefde, Vrijheid en Diversiteit (PNVD) hebben de afgelopen tijd een kogelbrief ontvangen.

Van onze verslaggever
7 July 2006 23:24Gewijzigd op 14 November 2020 03:55

Dat verklaarde advocaat mr. J. E. de Wijn van Stichting Soelaas vrijdag voor de rechtbank in Den Haag. Daar diende een kort geding van de stichting, die onderzoek doet naar pedofilie in Nederland. Stichting Soelaas vroeg de rechter om een verbod op de PNVD. Die doet 17 juli daarover een uitspraak.Wijn erkent dat de partij tot op dit moment geen strafbare feiten heeft gepleegd en dat het hebben van ideeën op zich niet strafbaar is. De PNVD pleit onder meer voor legalisering van seks tussen volwassenen en kinderen boven de twaalf jaar (is nu zestien jaar). Bovendien wil de partij dat pornofilms overdag mogen worden uitgezonden, iedereen buiten naakt mag rondlopen en seks met dieren legaal moet zijn. Daarnaast kan het huwelijk worden geschrapt uit de wetgeving, als het aan deze partij ligt. Mensen die willen trouwen, moeten dit maar buiten de overheid om regelen.

Advocaat Wijn van Soelaas vindt dat de rechter bevoegd is om een uitspraak te doen over de PNVD, omdat het recht op vrije meningsuiting volgens haar ondergeschikt moet zijn aan het VN-verdrag inzake de rechten van het kind. „Toch moeten we helaas constateren dat het preventief beschermen van kinderen niet tot de openbare verantwoordelijkheid lijkt te horen”, stelt ze.

Het openbaar ministerie en de politiek doen niets zolang er geen bewijzen openbaar zijn dat de bij de partij betrokken (bestuurs)leden hun idealen in praktijk brengen. Wijn: „Er zijn weinig juridische middelen om de vrijheid van meningsuiting in te perken, maar de pedofielen misbruiken dit voorrecht. Zij gebruiken de vrijheid om te kwetsen, te dreigen en te provoceren.”

Mr. G. P. Hamer, raadsman van de PNVD, veegt de kritiek van Wijn van tafel. Hij vindt niet dat de rechter de partij nu kan verbieden, omdat er geen strafbare feiten op tafel liggen. Volgens hem is de stichting ook niet de aangewezen organisatie om een verbod te eisen, omdat die daarbij geen eigen zwaarwegend belang heeft.

De advocaat is bovendien van mening dat het aanspannen van een kort geding niet het juiste middel in deze kwestie is. Volgens hem kan Soelaas beter de staat dagvaarden of moeten tegenstanders van de PNVD gaan demonstreren op het Binnenhof. Hij verwijst daarbij naar het Clara Wichmann Instituut, dat een proces aanspande tegen de staat om het vrouwenstandpunt van de SGP.

Een politieke partij kan ook niet zomaar verboden worden, stelt Hamer. Volgens hem betekent een verbod op een politieke partij volledige aantasting van de democratie. „Of het moet bijvoorbeeld om fundamentele christenen gaan die ernaar streven de rechtsorde conform hun godsdienstige uitgangspunten in te richten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer