„Ik voel me soms niet meer thuis in Rijssen”
RIJSSEN - „Het soort muziek dat gemaakt wordt op het Els Rockfestival verspreidt een morbide sfeer.” Dat zei de hervormde ds. W. van Vreeswijk vrijdagmiddag in een toelichting op de protestbrief die de Rijssense kerken naar de gemeente stuurden over een rockfestival op zaterdag 26 augustus in die plaats.
Volgens ds. Van Vreeswijk worden geweld en wraakoefeningen op het festival verheerlijkt. „Het gaat hier om een Vikingcultuur waarin flink gehakt wordt. Normaal gesproken zijn we tegen iedere vorm van zinloos geweld, maar op zo’n festival wordt het gewoon bejubeld.”Samen met preses G. Flim van de hervormde algemene kerkenraad en ds. A. Schreuder van de gereformeerde gemeente Rijssen-Zuid legde ds. Van Vreeswijk uit waarom de gemeente er verstandig aan zou doen de vergunning voor dit festival in te trekken. „Dit soort muziek ruïneert mensen. Het is heel wat anders dan Jantje Smit of de Havenzangers.”
Zijn ambtgenoot ds. Schreuder benadrukt dat de plaatselijke overheden hun verantwoordelijkheden moeten kennen en voor dit soort dingen geen vergunning moeten afgeven. „Er zijn zaken in het spel die voor ons heilig zijn. Als we vanaf de kansel wel eens spreken over verdoemenis, dan vinden mensen dat niet aangenaam. Maar dan doen we dat nog altijd in de context dat er ook genade tegenover staat. Op zo’n festival worden deze begrippen zomaar rondgestrooid. Dat is niet acceptabel.”
Ook Flim zegt dat er op het festival sprake zal zijn van godslasterlijke muzikale uitingen. „Als we daar niet tegen protesteren, maken we ons zelf ook schuldig aan deze dingen.” Flim wil ook een signaal afgeven voor de toekomst. „Ik voel me soms niet meer thuis in mijn eigen woonplaats. Natuurlijk is de overheid ook aan wetten gebonden, maar die overheid moet wel voorzichtig handelen. In Rijssen werd altijd behoorlijk rekening gehouden met de zondagsrust, maar dat dreigt nu in gevaar te komen.”
Ds. Schreuder benadrukte het gewicht van de brief. „We schrijven niet iedere dag een brief aan de gemeente. Maar nu vrezen we een verstoring van de zondagsrust. Als briefschrijvers en ondertekenaars vertegenwoordigen we een groot deel van de Rijssense bevolking. We moeten natuurlijk met respect met onze naasten omgaan, maar we vragen ook respect voor onze levensovertuiging.”