Brandbrief Exodus over ex-gevangen
DEN HAAG (ANP) - De terugkeer van gedetineerden naar de maatschappij is vaak niet succesvol. Doordat het justitiële beleid faalt, kunnen veel (ex-)gedetineerden geen beroep doen op begeleiding.
Ook lopen instanties die hen helpen vaak grote financiële risico’s. Dat staat in een brandbrief van de Stichting Exodus Nederland (SEN) aan de Tweede Kamer naar aanleiding van het jaarverslag van de stichting.SEN verzorgt resocialisatieprogramma’s voor gedetineerden. De stichting biedt 24 uursopvang in de zogenaamde Exodushuizen. Bij de organisatie zijn 1300 vrijwilligers actief.
Volgens de stichting verloopt de samenwerking met het ministerie van Justitie „constructief”, maar zij heeft desondanks twijfels over de uitwerking van het beleid. „De positieve resultaten laten langer op zich wachten dan het ministerie veronderstelt. Bovendien werkt het beleid op een aantal punten contraproductief”, aldus directeur Rien Timmer van Exodus.
De voornaamste kritiek van Exodus betreft het beleidsmatige onderscheid dat wordt gemaakt tussen gedetineerden die nog vastzitten en ex-gevangenen. Hierdoor ontstaat een versnipperde aanpak. Ook is er een stijgend aantal aanmeldingen en is er te krap gebudgetteerd. Hierdoor dreigt een groeiende groep ex-gedetineerden dit jaar zonder begeleiding op straat te belanden.
In 2005 zijn er ruim 10.000 mensen meer ingesloten in justitiële inrichtingen dan in het voorgaande jaar. Dat bleek uit cijfers die de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) vrijdag uitbracht. Die stijging komt volgens de organisatie vooral voor rekening van het gevangeniswezen en de vreemdelingenbewaring. In totaal verbleven er vorig jaar 82.453 personen voor korte of langere tijd in een inrichting van de DJI.