Londen herdenkt aanslagen
LONDEN - Groot-Brittannië heeft vrijdag massaal de 52 slachtoffers herdacht van de terroristische aanslagen op het Londense openbaar vervoer op 7 juli 2005. Tijdens de ochtendspits bliezen toen vier aanhangers van de radicale islam zich op in drie metrotreinen en een dubbeldekker.
De herdenkingen hadden plaats te midden van vrees voor nieuwe aanslagen, die volgens de meeste Britten onafwendbaar zijn, aldus peilingen in verscheidene Britse media.De Londense burgemeester Ken Livingstone legde samen met enkele andere hoogwaardigheidsbekleders om 09.50 Nederlandse tijd bloemen bij het station King’s Cross. Op dat tijdstip hadden de explosies in de drie metrotreinen plaats. Het station was de plaats waar de vier daders afscheid van elkaar namen en elk met een rugzak vol explosieven op weg gingen naar hun doel. De bom in de dubbeldekker ontplofte bijna een uur later op Travistock Square. Hier werden vrijdag eveneens bloemen gelegd.
Politiecommissaris Sir Ian Blair liet op zijn beurt een ernstige waarschuwing horen. De vraag is niet of er nieuwe aanvallen zullen komen maar of de Britse autoriteiten die weten te voorkomen, vertelde hij de Britse omroep BBC. Tot nog toe wist de politie volgens Blair drie aanslagen te verhinderen. Uit vrijdag verschenen peilingen bleek dat de meeste Britten nieuwe terreuraanslagen verwachten.
Zwaartepunt van de herdenking was de landelijke stilte die om 12.00 uur gedurende twee minuten in acht werd genomen. Daarvoor kwamen ook belangrijke evenementen stil te staan. Duizenden personeelsleden van de Europese instellingen in Brussel legden uit respect ook gedurende twee minuten het werk neer.
De Britse premier Tony Blair zei in een toespraak dat zijn land zich moet verenigen, ongeacht ras, geloof of andere verschillen. Blair onderstreepte dat het land zich moet scharen achter dezelfde waarden en normen, die elke vorm van terreur afwijzen.
Tijdens een herdenkingsdienst in Regent’s Park werden gisteravond de namen van alle slachtoffers voorgelezen. Ook was er een indrukwekkende bloemenhulde. De moeder van een van de daders riep op tot verzoening en tot het massaal verwerpen van fanatisme en terrorisme.
„Het is zo vreemd, omdat ik me precies kan herinneren wat ik vorig jaar om deze tijd deed. Alles was normaal en toen, plotseling, was het dat niet. Mensen waren bezig met hun dagelijkse beslommeringen en toen gingen er opeens bommen af”, zei de 26-jarige Angelina Alcorn, een verpleegster die werkt in het naburige University College Hospital en die de vele gewonden hielp. „Ik zal het beeld van die bus nooit meer vergeten. Het zit vast in mijn gedachten.”
De chauffeur van de bus legde een krans van roze en witte anjers, rozen en lelies. Op een kaartje had hij geschreven: „We zullen jullie niet vergeten. Rust in vrede. George Psaradakis. Chauffeur van bus nr. 30.”