Kerk & religie

Duitse kerk gooit roer drastisch om

BERLIJN - De Evangelische Kerk in Duitsland (EKD) gooit drastisch het roer om. Reden is het teruglopend aantal leden en inkomsten. De kerk wil zich de komende tijd sterker op haar missionaire opdracht richten, de verkondiging van het Evangelie, zegt voorzitter van de EKD Wolfgang Huber.

Kerkredactie
7 July 2006 09:56Gewijzigd op 14 November 2020 03:54

Hij zei dit donderdag voor journalisten in Berlijn tijdens de presentatie van het rapport ”Kerk van de vrijheid; perspectieven voor de protestantse kerk in de 21e eeuw.”Een van de belangrijkste aanleidingen voor het 120 pagina’s tellende document is dat de noodzaak om maatregelen te nemen de komende jaren „dramatisch” zal toenemen. De verwachtingen zijn dat op grond van de Duitse bevolkingsontwikkeling het aantal protestanten in Duitsland tot 2030 met 9 miljoen zal terugvallen naar 17 miljoen. Daarmee verbonden is een duidelijke daling van inkomsten uit de kerkbelasting.

Ook de afgelopen decennia kampte de EKD met grote aantallen kerkverlaters. Als er niets beslissends gebeurt, dreigt „menigeen tegen de muur te lopen”, aldus het rapport. Daarom wil men nu bewust op de ontwikkelingen reageren.

De EKD bevindt zich volgens de schrijvers van het rapport in een gunstiger situatie dan vroeger omdat ze niet meer zo met zichzelf bezig is en met haar „vleugels.” Ook is er in de samenleving opnieuw vraag naar het christelijk geloof, waarop de kerk wil ingaan. Volgens het rapport moet de kerk zich in de toekomst geestelijk sterker profileren in plaats van allerlei „onduidelijke activiteiten” ondernemen.

In het rapport staan concrete plannen hoe de EKD in 2030 eruit zou moeten zien. Zo moet het aantal landskerken (kerkprovincies) van 23 tot 12 gereduceerd worden, met elk minstens 1 miljoen leden. De schrijvers propageren het „groeien tegen de trend.” Doel is, ondanks de licht krimpende bevolking, het aantal protestanten op 26 miljoen te houden. De deelname aan de eredienst moet zo „attractief” worden dat minstens 10 procent van de leden de diensten bezoekt in plaats van nu 3,2 procent, aldus de opstellers van het rapport.

Omdat het aantal kerkleden terugloopt, moet de kerk alternatieve financieringsvormen bedenken. Tot nu toe betaalt slechts 30 procent van de leden hun kerkbelasting. In 2030 zal één predikant 1600 kerkleden kunnen bedienen, nu is dat iets meer dan 1100. Het aantal predikanten zal in 2030 van 22.000 tot 16.500 teruggebracht zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer