Wereld verdeeld over antwoord op raketten Noord–Korea
PYONGYANG/PEKING (ANP) – De internationale gemeenschap is diep verdeeld over een gepast antwoord op de Noord–Koreaanse rakettenregen van deze week. Donderdag bleek net als in de kwestie rond het atoomprogramma van Iran dat de vijf machtigste landen in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties niet op één lijn zitten. Pyongyang dreigt intussen met nieuwe rakettesten.
Noord–Korea lanceerde deze week zeven raketten, waaronder voor het eerst een Taepodong–2. Dit projectiel wordt, al dan niet voorzien met een kernkop, in staat geacht Amerikaans grondgebied te treffen. Volgens de Amerikanen was de lancering niet echt indrukwekkend. Na 42 seconden zou de raket al zijn neergestort door een mankement.Een van de hoogste militairen van Zuid–Korea zei evenwel dat de intercontinentale raket zeker zeven minuten boven zee vloog. Volgens de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos kan uit de resultaten van de lanceringen in elk geval worden geconcludeerd dat de Noord–Koreaanse militaire rakettechnologie „verre van perfect is."
De Veiligheidsraad poogt al sinds woensdagavond een akkoord te sluiten over een resolutie. De Verenigde Staten, Japan en Groot–Brittannië ijveren voor sancties tegen het stalinistische land. Rusland en China, die al lange tijd nauwe banden met Pyongyang onderhouden, willen best hun zorgen uitspreken, maar ze voelen niets voor een bindende resolutie met sancties.
De Russische president Vladimir Poetin waarschuwde donderdag voor een „emotionele reactie" op de raketlanceringen, die ten koste zou kunnen gaan van het „gezond verstand". Het staatshoofd toonde zich tijdens een webcast (internetuitzending) weliswaar bezorgd over de Noord–Koreaanse activiteiten, maar riep tevens op tot een compromis. Zijn minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, zei dat sancties alleen maar contraproductief zullen werken.
Het Chinese staatspersbureau Xinhua zei dat president Hu Jintao in een telefoongesprek met zijn Amerikaanse collega George Bush heeft aangedrongen op „kalmte en terughoudendheid". Peking zal maandag de speciale gezant Wu Dawei naar Noord–Korea sturen in een poging de gestrande internationale dialoog met Pyongyang weer op gang te brengen. Bush op zijn beurt drukte de internationale gemeenschap vanuit Washington op het hart toch vooral met één mond te gaan spreken in de kwestie.
Vijf landen (Zuid–Korea, China, Rusland, Japan en de VS) pogen al lange tijd een akkoord te sluiten over beëindiging van het omstreden Noord–Koreaanse nucleaire programma. De rakettesten vormen hiervan een onderdeel omdat de vrees bestaat dat Pyongyang uiteindelijk in staat zal zijn intercontinentale raketten uit te rusten met kernladingen.
Noord–Korea, dat donderdag bevestigde raketten te hebben gelanceerd, heeft gezegd bereid te zijn om te streven naar een atoomvrij Koreaans schiereiland. Xinhua citeerde een hoge ambtenaar van het Noord–Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken die zei dat zijn regering dat door dialoog met Zuid–Korea wil bereiken. Noord– en Zuid–Korea zijn formeel nog altijd in staat van oorlog. De Koreaanse Oorlog (1950–1953) eindigde met een bestand en nooit met een vredesakkoord.
Noord–Korea sprak van „succesvolle lanceringen" en het onderstreepte dat het als souvereine staat het recht heeft op het uitvoeren van raketproeven. Zuid–Koreaanse media hebben bericht dat Pyongyang drie of vier raketten in gereedheid heeft gebracht voor nieuwe proeven. De Amerikanen zeiden donderdag op basis van gegevens van spionagesatellieten daarvoor nog geen harde bewijzen te hebben.