Kerk & religie

Vrijzinnige islamieten stappen uit moslimorgaan

De koepelorganisatie van de alevitische gemeenschap in Nederland, HAK.DER, trekt zich terug uit het Contactorgaan Moslims en de Overheid (CMO), dat in september definitief wordt opgericht.

ANP
17 July 2002 15:23Gewijzigd op 13 November 2020 23:42

HAK.DER ziet in het CMO te weinig terugkomen van haar standpunten en verwacht dat het CMO de belangen van de alevieten niet kan behartigen, zo lichtte algemeen voorzitter N. Altundal woensdag het besluit toe.

De organisatie vertegenwoordigt ongeveer 80.000 alevitische moslims in Nederland, een vrijzinnige stroming binnen de Turkse islam. De islamitische gemeenschap in Nederland kwam vorig jaar mei naar aanleiding van de omstreden uitspraken van de Rotterdamse imam El-Moumni over homoseksualiteit op het idee om een centraal moslimorgaan op te richten. Vanaf het begin maakte ook HAK.DER deel uit van de werkgroep die zich boog over het op te richten contactorgaan.

Ruim een jaar later komt HAK.DER nu tot de conclusie dat zij haar alevitische levensbeschouwing niet tot uiting kan brengen in het CMO. De organisatie vreest dat de andere participerende groeperingen, alle soennitisch, haar wensen en opvattingen overschaduwen. „Het contactorgaan wordt door een bepaalde islamitische groepering, de soennieten, gedomineerd. Wij menen dat we daardoor nauwelijks invloed kunnen hebben op de besluitvormingsprocessen”, aldus Altundal.

M. Sini, voorzitter van het dialoogcentrum Islam en Burgerschap, dat ook is betrokken bij het CMO, betreurt het dat de alevieten zich terugtrekken. „Maar ik beschouw het persoonlijk niet als een definitieve breuk”, aldus Sini, die niet uitsluit dat de alevieten zich op termijn alsnog aansluiten bij het contactorgaan. „Het heeft nu eenmaal tijd nodig om diverse geloofsrichtingen bij elkaar te brengen.”

De werkgroep CMO liet deze week weten het orgaan in september definitief op te richten. Het CMO gaat onder meer namens de moslimgemeenschap met de overheid praten en imams aanstellen. Naar verwachting nemen zeven grote islamitische koepelorganisaties zitting in het CMO. De overheid gaat het orgaan het eerste jaar met 400.000 euro subsidiëren.

Overigens is het niet de eerste keer dat moslims in Nederland een poging doen om te komen tot een centrale islamitische raad. Onoverkomelijke religieuze en etnische verschillen tussen de islamitische organisaties hielden dit tot nu toe altijd tegen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer