Binnenland

H. Heinsbroek (Economische Zaken)

Herman Heinsbroek (1951), de nieuwe minister van Economische Zaken, gaf op 26-jarige leeftijd een loopbaan als diplomaat op om zijn geluk te beproeven bij platenmaatschappij CBS. Heinsbroek vond de diplomatieke dienst „niet ondernemend genoeg.” Die dienst bracht hem na zijn rechtenstudie in Istanbul en Brussel.

17 July 2002 12:08Gewijzigd op 13 November 2020 23:42
Heinsbroek (Economische Zaken)
Heinsbroek (Economische Zaken)

Via CBS kwam hij terecht bij het platenlabel Arcade, dat onder zijn directeurschap tot een maatschappij met 700 werknemers uitgroeide. Het omvatte niet alleen muziekwinkels en een platenmaatschappij, maar ook radiozenders en de tv-zenders TMF en TV 10 Gold.

Volgens het glossy magazine ”Quote” behoort Heinsbroek met zijn vermogen van 140 miljoen euro nét niet tot de honderd rijkste Nederlanders. Arcade heeft Heinsbroek dus geen windeieren gelegd. Toen fractieleider Herben gisteren de voordracht van Heinsbroek bekendmaakte, werd hem de vraag gesteld: „Wat doet die man?” Het antwoord luidde: „Niets.” Volgens Herben is Heinsbroek toe aan een nieuwe uitdaging.

In 1998 trok Heinsbroek zich terug uit het bedrijf, dat inmiddels voor 136 miljoen euro aan Wegener was verkocht. Wegener maakte in 1999 een begin met de verkoop van de „Heinsbroek-activiteiten” door de platenwinkels te verkopen. TMF werd vorig jaar doorverkocht aan het Amerikaanse mediaconcern Viacom. Wegener is nog wel eigenaar van Radio 10 FM, maar dit commerciële station staat al enige tijd in de etalage.

Na de verkoop van Arcade in 1996 heeft de wereld weinig gehoord van Heinsbroek als zakenman. Hij zou zich willen toeleggen op het schrijven van korte verhalen en zijn interesse zou uitgaan naar spirituele zaken. Dat dit Economische Zaken blijkt te zijn, zal voor menigeen een verrassing zijn.

„Pim Fortuyn riep heel veel bij me op en ik ben zelf politiek geëngageerd”, zei Heinsbroek. Net als Fortuyn heeft Heinsbroek een liefde voor dure auto’s (volgens Quote heeft hij ten minste één Ferrari en één Bentley) en dure kleding. „Ik kan wel wat van Gucci of Prada kopen, maar daar loopt de hele wereld al in.” Hij heeft een huis in St. Tropez en een paleisje op de grens van Huizen en Naarden. Omdat hij Naarden chiquer vond dan Huizen, kocht hij een paar tennisbanen achter zijn huis zodat hij Naarden op zijn briefpapier kon zetten. Hij is de buurman van LPF-vice-fractievoorzitter Ferry Hoogendijk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer