Oppositie eist bescheiden rol minderheidskabinet
DEN HAAG - CDA en VVD willen geen onderwerpen taboe verklaren voor hun nieuwe minderheidskabinet. De oppositie denkt daar iets anders over.
De fractievoorzitters van de oppositiepartijen pleitten maandag bij informateur Lubbers voor terughoudendheid van het nieuw te vormen rompkabinet. CDA en VVD mogen volgens hen niet te veel onderwerpen oppakken.Alleen de LPF wil wel besluiten nemen over controversiële thema’s als de lastenverlichting, de aanleg van een tweede Maasvlakte en een snelwegverbinding tussen de A6 en A9 langs het Naardermeer.
Informateur Lubbers ontving maandag een voor een de fractievoorzitters. Hij heeft van de koningin de opdracht gekregen om te onderzoeken of er een minderheidskabinet kan komen dat de overheidsbegroting voor volgend jaar voorbereidt en dat nieuwe verkiezingen uitschrijft.
De oud-premier denkt nog een paar dagen nodig te hebben om zijn klus te klaren. Dat betekent dat het nieuwe kabinet volgende week zijn regeringsverklaring kan afleggen in de Kamer. Hoogstwaarschijnlijk worden de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 22 november gehouden.
Voor CDA en VVD is het van belang om in september een volwaardige begroting in te kunnen dienen. Ook willen ze het belastingplan voor 2007 nog voor de verkiezingen in de Tweede Kamer behandelen.
Volgens VVD-fractievoorzitter Rutte is het hard nodig om de economie, die nu in een opgaande lijn zit, een extra duwtje te geven door lastenverlichting.
De oppositiepartijen PvdA, SP en GroenLinks hebben Lubbers juist geadviseerd het nieuwe kabinet niet allerlei omstreden voorstellen „erdoor te laten jassen.” Volgens de linkse partijen moeten thema’s als de verlaging van de vennootschapsbelasting, de JSF, de weg door het Naardermeer, de liberalisatie van het huurbeleid en de verkoop van aandelen Schiphol niet meer worden behandeld.
GroenLinksleider Halsema: „Deze kwesties lenen zich niet voor politieke achterkamerakkoorden op weg naar Balkenende III - het kabinet dat amper langer leeft dan een eendagsvlieg.” Halsema vermoedt dat CDA en VVD op de valreep allerlei „verkiezingscadeaus” willen uitdelen.
Ook de ChristenUnie drong bij Lubbers aan op terughoudendheid van het minderheidskabinet. Zo moeten de besluiten over de verbinding tussen de A6 en A9 en het omroepbestel wat de ChristenUnie betreft de ijskast in. Partijleider Rouvoet zegde geen gedoogsteun toe; hij wil aan de hand van de voorstellen van het kabinet „kijken waar we uitkomen.”
SGP-fractievoorzitter Van der Vlies beloofde gisteren wel het minderheidskabinet zo veel mogelijk te zullen steunen. Maar Balkenende III moet niet „via wisselende meerderheden van twee walletjes proberen te eten.” Van der Vlies: „Het kan niet zo zijn dat wij de ene dag het kabinet steunen met een besluit en dat de regering de volgende dag via een andere meerderheid een wet aanneemt waar wij mordicus tegen zijn.”
De regering moet dan ook niet aankomen met ongewenste veranderingen op medisch-ethisch vlak, zei Van der Vlies.