Binnenland

Inspectie deelt zorg over hulp illegalen

DEN HAAG - Door het aangescherpte vreemdelingenbeleid en de toenemende druk op de budgetten bestaat inderdaad het risico dat ziekenhuizen illegale, onverzekerbare patiënten onvoldoende medisch noodzakelijke zorg verlenen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg concludeert dat na een rondgang bij diverse instellingen in de regio Rijnmond.

Binnenlandredactie
4 July 2006 11:26Gewijzigd op 14 November 2020 03:54

De inspectie adviseert in het maandag verschenen onderzoeksverslag minister Hoogervorst (Volksgezondheid) ontwikkelingen in de zorg aan illegalen „nauwlettend” te volgen. Ook zou de minister moeten nagaan of de tweedelijnszorg aan illegalen anders kan worden gefinancierd.Rotterdamse ziekenhuizen hebben tegenover de inspectie verklaard alleen illegalen terug te verwijzen die door artsen zijn onderzocht, zo blijkt uit het onderzoek. Daarmee weerspreken ze de aantijging van straatdokters die medio mei in de publiciteit brachten dat illegalen zonder identificatiebewijs al bij de balie worden teruggestuurd.

Dat er conflicten zijn geweest met straatdokters is volgens ziekenhuizen de schuld van deze artsen. Zo zouden ze illegale patiënten zonder overleg doorverwijzen en daarbij de mening zijn toegedaan dat illegalen en andere onverzekerden een onbeperkte gratis toegang moeten hebben tot de zorg.

De zorgen van de Rotterdamse straatdokters worden blijkens het inspectieonderzoek echter gedeeld door de Rotterdamse GGD. Deze instantie wijst erop dat ziekenhuizen onvoldoende registreren of ze onverzekerde patiënten wel of niet behandelen. De GGD is er niet van overtuigd dat er altijd een arts wordt ingezet om de medische noodzaak van een behandeling te beoordelen en vraagt zich af wat de rol is van het baliepersoneel in het ziekenhuis.

Gelet op de verklaringen van artsen, ziekenhuizen en GGD is er geen reden maatregelen te nemen of het onderzoek uit te breiden, schrijft de inspectie. Wel vindt ze dat de overheid duidelijk moet maken of alle zorg die de kwaliteit van leven verbetert, gerekend moet worden tot de „medisch noodzakelijke zorg.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer