Greenspan stelt beleggers niet gerust
De handel op de Europese effectenbeurzen bleef ook woensdagmorgen wisselvallig.
In eerste instantie doken de koersen -net als op Wall Street dinsdag- in de min, maar daarna volgde een herstel. Op de beurs van Tokio zorgden koopjesjagers woensdag voor een kleine winst. Ondanks de geruststellende woorden van voorzitter Greenspan van het Amerikaanse stelsel van centrale banken (Fed) dinsdag blijven de beleggers vooral door de problemen in de Verenigde Staten onzeker.
Greenspan stelde dinsdag in zijn toespraak tot de commissie bankzaken van de Senaat in Washington dat alle indicatoren erop wijzen dat de Amerikaanse economie op weg is naar een solide herstel, maar dat „belangrijke onzekerheden” dat herstel kunnen vertragen. De Fed verwacht volgens Greenspan voor dit jaar een economische groei van 3,5 tot 3,75 procent van het bruto nationaal product (bnp). Dat is een opwaartse correctie in vergelijking met de laatste verwachting van 3,0 tot 3,25 procent. Voor volgend jaar verwacht men een economische groei van 3,5 tot 4,0 procent. De inflatie is met 1,5 tot 1,75 procent op het laagste niveau sinds veertig jaar. Alle reden dus voor optimisme, als er niet de „belangrijke onzekerheden” waren die Greenspan noemde.
Een van die onzekerheden is volgens de Fed-voorzitter de huidige golf van bedrijfsschandalen die al geleid heeft tot een reeks van correcties op omzet- en winstcijfers. Hierdoor worden beleggers onzeker, hetgeen een negatieve invloed kan hebben op het investeringsklimaat en op de economie in het algemeen.
Greenspan haalde uit naar de „besmettelijke hebzucht” die eind jaren negentig heerste in het Amerikaanse bedrijfsleven. „Het is niet zo dat mensen hebberiger zijn geworden in vergelijking met voorgaande generaties, maar de mogelijkheden om de hebzucht te uiten zijn veel groter geworden.”
Impliciet pleitte hij daarmee voor strengere regels voor optiebeloningen, die veelal worden gezien als de hoofdoorzaak van het boekhoudkundige gesjoemel bij bedrijven als Enron en WorldCom.
Volgens Greenspan zullen de komende weken meer schandalen opduiken. De centralebankpresident riep bestuursvoorzitters ertoe op meer verantwoordelijkheidsbesef te tonen om het vertrouwen in de Amerikaanse economie te herstellen.
Verder noemde Greenspan het gevaar van nieuwe terreuraanslagen.
Ook de regering-Bush kan bijdragen aan het herstel. Volgens Greenspan zal de overheid meer begrotingsdiscipline moeten tonen om de vooruitzichten op economische groei te verbeteren. De bankpresident stelde vast dat de discipline van de afgelopen vijftien jaar onder Bush is „geërodeerd.” Ondanks zijn gereserveerde optimisme, reageerden de belangrijkste Amerikaanse indexen negatief.
De president van De Nederlandsche Bank (DNB), Wellink, vindt dat de dalende beurskoersen niet meer dan „enige druk op de economische groei” uitoefenen. Dit zei hij dinsdagavond in het tv-programma Netwerk. „Er is op dit moment onnodig veel onrust op de aandelenbeurs.” Over de euro zei Wellink: „Een sterke euro is in het belang van de Europese economie.”
Beleggers reageerden dinsdag op Wall Street overwegend negatief, zelfs op positief nieuws. Zo meldde autoproducent General Motors (GM) over het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 48,3 miljard dollar (48,3 miljard euro) tegenover 46,2 in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De winst bedroeg 1,29 miljard dollar tegenover 477 miljoen vorig jaar. Ondanks deze stijging verloor het aandeel van GM dinsdag 2,08 dollar (4,3 procent) en sloot de dag af op 45,84 dollar.
In de technologiesector kon positief nieuws niet voor een opleving zorgen. Amerika’s belangrijkste chipproducent, Intel, meldde een winst over het tweede kwartaal van 466 miljoen dollar tegenover 196 miljoen in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De omzet bedroeg 6,32 miljard dollar tegenover 6,33 miljard vorig jaar. Deze cijfers weken nauwelijks af van de verwachtingen van de markt, maar stelden investeerders blijkbaar toch teleur. Intels aandeel zakte volgens de Nasdaq notering met 76 dollarcent tot 18,36 dollar bij het sluiten van de beurs.
Intel kondigde dinsdag overigens aan 4000 van de 83.000 arbeidsplaatsen binnen het bedrijf te schrappen. Men hoopt dit te bereiken door natuurlijke afvloeiing en vrijwillig vertrek.