Evangelisatie Zutphen
De hervormd-gereformeerde evangelisatie Zutphen bestaat vijftig jaar. Dat meldt De Waarheidsvriend. Op 9 juli 1956 werd in Zutphen de Vereniging van Orthodox Hervormden opgericht. Daaraan voorafgaand kwam een aantal mensen uit verschillende kerken bijeen in een bidstond om de zorgelijke ontwikkelingen in prediking en pastoraat aan de Heere voor te leggen, zo meldt het orgaan van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk.
De vereniging begon met het beleggen van doordeweekse kerkdiensten. Ds. H. Hiensch uit Arnhem ging in de eerste dienst voor. Na enige tijd sloot de vereniging zich aan bij de Gereformeerde Bond.Het gesprek met de centrale kerkenraad van Zutphen verliep vanaf het begin moeilijk. De kerkenraad is tot op de dag van vandaag van mening dat de gemeente een eenheid moet zijn en dat er geen ruimte is voor verschillende stromingen.
Het bestuur van de evangelisatie is echter dankbaar dat er nu al vijftig jaar binnen het kader van de Nederlandse Hervormde Kerk, en sinds twee jaar binnen de Protestantse Kerk, „de mogelijkheid is om kerkdiensten te houden waarin de prediking van Gods Woord plaatsvindt in overeenstemming met de belijdenisgeschriften van de kerk”, zo meldt De Waarheidsvriend.
Op zaterdag 1 juli heeft ds. W. Chr. Hovius uit Apeldoorn, mentor van de hervormd-gereformeerde evangelisatie, een herdenkingsdienst geleid.
Hhg Urk (Moria) koopt De Ark
De hersteld hervormde gemeente Moria van Urk heeft zaterdag voor de eerste keer een dienst gehouden in kerkgebouw De Ark aan de Lange Dam. In deze dienst deed ds. J. den Boer intrede. Het gebouw is eigendom van hervormde gemeente De Ark, maar de hersteld hervormde gemeente wil het kopen. De hervormde gemeente, waaraan de predikanten ds. D. van Duijvenbode en ds. G. Oberink zijn verbonden, groeit uit haar jasje. Deze gemeente wil nu een nieuw kerkgebouw in de Polderwijk bouwen.
Scriba H. Bakker van de hersteld hervormde gemeente zegt dat er een principeakkoord is over de aankoop van de kerk en dat uiterlijk in september een definitieve beslissing moet worden genomen. „Zoals het er nu voorstaat, is het rond”, aldus Bakker.
De hersteld hervormden kerkten de afgelopen twee jaar in de christelijke gereformeerde Pniëlkerk. Omdat de christelijke gereformeerden daar ook hun samenkomsten hebben, waren er dus vier diensten per zondag. In De Ark zal dat de komende periode ook het geval zijn. Daar zullen zowel de hervormden als de hersteld hervormden diensten houden. De situatie duurt totdat de hervormde gemeente in het nieuwe gebouw zit. „De reden dat we de diensten nu al in De Ark houden, is dat we een binding willen krijgen met het gebouw”, zegt Bakker.
De scriba zegt dat de samenwerking met zowel de hervormden als de christelijke gereformeerden tot nu toe erg goed is.
De hersteld hervormde gemeente wilde eerst een nieuwe kerk bouwen. De vooruitzichten daarvoor waren goed. „Maar toen we de mogelijkheid kregen om De Ark te kopen, was dat natuurlijk een veel betere situatie. Het is een bestaand gebouw in het centrum van Urk.” Er zijn 420 leden, die de beschikking hebben over 680 zitplaatsen. „Er is veel zaalruimte, gedeeltelijk onder het kerkgebouw. Bovendien is er een grote pastorie”, aldus Bakker. De kerk is nog niet zo lang geleden gerenoveerd vanwege rookschade. De naam van De Ark wordt op termijn gewijzigd in Moriakerk.
Postbode werd koster Pauluskerk
De Rotterdamse Pauluskerk sluit wat koster Teus Petersen (45) betreft nog niet definitief de deuren. De koster van de meest spraakmakende kerk van Nederland verwacht dat met de kerst nog wel een dienst wordt gehouden. „Zolang de alternatieve opvanglocaties nog niet in kannen en kruiken zijn, gaan we hier gewoon door”, zegt de boomlange Petersen in het kerkgebouw aan de Mauritsweg.
De Pauluskerk is al een kwarteeuw een toevluchtsoord voor dak- en thuislozen, drugsverslaafden en vluchtelingen. Mensen die aan de onderkant van de maatschappij leven, kunnen er terecht voor een kop koffie, een slaapplaats, een maaltijd of een shot in de gebruikersruimte. Daar komt dit jaar een einde aan. De kerk wordt gesloopt om plaats te maken voor een nieuw kerkgebouw. Daarnaast verrijst de Calypsotoren, een complex met 408 appartementen en 500.000 vierkante meter kantoorruimte.
Onlangs had in de kerk een symbolisch afscheid plaats met als ceremoniemeester ds. Hans Visser, al 25 jaar de spreekbuis van de Pauluskerk. „Er is wat verwarring over het terugtreden van ds. Visser. Hij zou ook op 1 juli afscheid nemen, maar dat is pas op 1 juli 2007”, legt Petersen uit. Voor de kerkdiensten wijkt de hervormde gemeente binnenkort uit naar de overkant, waar een noodkerk wordt ingericht.
Voordat Petersen twaalf jaar geleden naar Rotterdam kwam, bracht hij post rond in Zeewolde. „Ik zag een advertentie staan dat de Pauluskerk in Rotterdam een koster zocht. Het leek me wel wat.”
Koster van de Pauluskerk zijn is anders dan in andere kerken. Dag in dag uit heeft Petersen contact met ’zijn jongens’, de verslaafden, de daklozen. „Ik ben het luisterende oor. Ik bezoek hen als ze in het ziekenhuis liggen.”
De koster wil het wel eens uit de wereld hebben dat de mensen die in de kerk opvang vinden een stelend, rovend, spuitend, snuivend en agressief volkje vormen. In de twaalf jaar dat hij in de kerk heeft gewerkt, heeft hij slechts vijfmaal echte agressie meegemaakt. „Misschien is 10 procent van de bezoekers onhandelbaar, maar dat heb je overal, in elke groep. Die 10 procent verpest het altijd voor de anderen. Als je respect toont voor die jongens, hebben ze ook respect voor jou.”
In de kerk werken 165 vrijwilligers die zich bezighouden met de opvang. Nu het einde van de opvang nadert, valt de familie uiteen, vreest Petersen. „Het wordt allemaal professioneler en dat gaat geld kosten. Leefbaar Rotterdam zei onlangs dat het wel duur werd om vier betaalde krachten in te huren voor de alternatieve opvang. Het is nota bene het gevolg van hun eigen beleid.”
Petersen heeft al een andere baan. In augustus gaat hij werken bij Topscore, het bedrijfje van Nora Storm, de moeder van de Rotterdamse junkies. Bij Topscore werken verslaafden tegen een vergoeding aan het schoonhouden van de stad. Poststukken bezorgen ziet hij zichzelf niet meer doen. Petersen is te gehecht geraakt aan het helpen van de kansarme medemens. (ANP)
Hhg Montfoort gaat in overleg
De twee kerkdiensten van de hersteld hervormde gemeente in Montfoort zijn zondag gewoon doorgegaan, ondanks een dwangbevel van de burgerlijke gemeente. De hersteld hervormden mochten hun diensten nog tot 1 juli in een loods op het industrieterrein in Montfoort houden. Vanaf die datum mag dat van de gemeente Montfoort niet meer. Desondanks gingen de diensten zondag gewoon door. Daarmee riskeerde de hersteld hervormde gemeente een boete van 5000 euro per dag. Deze boete heeft de kerkelijke gemeente niet ontvangen, meldt de scriba van de kerkenraad, C. van de Wijngaard desgevraagd.
De kwestie is gisteren overigens opnieuw in de gemeenteraad besproken. Afgesproken is dat de burgerlijke gemeente weer met de kerkvoogdij om tafel gaat zitten om een oplossing te zoeken. Scriba Van de Wijngaard denkt daarbij bijvoorbeeld aan een gedoogvergunning voor vijf jaar.
De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.