Binnenland

Meeste voedsel thuis verspild

DEN HAAG (ANP) – Consumenten zijn de grootste verspillers van voedsel. Bijna twee derde van al het weggegooide voedsel in Nederland verdwijnt in de afvalbakken van de huishoudens. Dat is maandag gebleken uit onderzoek van het Consumentenplatform van het ministerie van Landbouw.

3 July 2006 13:54Gewijzigd op 14 November 2020 03:54

Jaarlijks gooien boeren, voedselverwerkende industrie, handelsbedrijven, supermarkten, horeca en consumenten samen ter waarde van ongeveer 3 miljard euro aan voedsel weg. Uit de cijfers blijkt dat Nederlanders het meeste voedsel, ter waarde van circa 2,1 miljard euro per jaar, thuis weggooien.Ondanks de dagelijkse praktijk vinden Nederlanders het weggooien van voedsel ethisch gezien niet goed, concludeert het platform. De meeste consumenten (36,3 procent) willen eten niet weggooien omdat het zonde van het geld is. Bijna evenveel mensen, 35,4 procent van de ondervraagden, geeft voedselverspilling „een slecht gevoel".

Om ervoor te zorgen dat consumenten minder voedsel weggooien, moeten zij beter weten hoe het ‘tenminste houdbaar tot’–principe werkt. Ook informatie over het slimmer boodschappen doen en het kokkerellen met eten dat nog in huis is, kan helpen de voedselverspilling thuis terug te dringen, aldus het platform. De voedingsindustrie zou „beter afgepaste hoeveelheden" eten moeten aanbieden.

De supermarkten denken dat een deel van de voedselverspilling voorkomen kan worden wanneer mensen vaker per week kleinere hoeveelheden boodschappen doen. „Met name versproducten blijven zo niet te lang in de koelkast van de consument liggen", aldus woordvoerster Miranda de Boer van Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Vorige maand bleek uit onderzoek van de supermarktkoepel dat inmiddels bijna een kwart van de huishoudens (23 procent) in een keer alle boodschappen voor een hele week in huis haalt.

Het weggooien van eten door boeren en voedselverwerkende industrie zien de ondervraagden als een minder groot probleem dan hun eigen verkwistende gedrag. Wel moet het afgedankte voedsel volgens het platform dan „nuttig" gebruikt worden, bijvoorbeeld als voer voor dieren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer