Economie

Armste landen van deel schulden af

WASHINGTON (ANP) - Voor de armste landen in de wereld is zaterdag een belangrijk moment aangebroken. De schulden die ze bij de Wereldbank hebben uitstaan, zijn officieel geschrapt.

30 June 2006 21:04Gewijzigd op 14 November 2020 03:53

Het geld dat op die manier vrijkomt, kunnen ze gebruiken voor hun verdere ontwikkeling. Het plan is van belang voor de uitvoering van de zogeheten Millenniumdoelen, die de wereldwijde armoede moeten verminderen.Een jaar geleden namen de acht rijkste landen het initiatief tot de schuldkwijtschelding. Het gaat niet alleen om schulden die arme landen hebben uitstaan bij de Wereldbank, maar ook bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en het Afrikaanse Ontwikkelingsfonds (ADF). Bij het IMF werd de regeling begin dit jaar van kracht, bij de Wereldbank en het ADF gebeurt dit zaterdag.

Van de drie instellingen heeft de Wereldbank verreweg de meeste schulden uitstaan. Het gaat om een bedrag van in totaal 37 miljard dollar. De begroting van de Wereldbank zal worden aangevuld met nieuwe middelen. Op die manier kan de bank ook in de toekomst geld blijven uitlenen.

De regeling heeft in eerste instantie betrekking op achttien arme landen, die al een schuldverlichtingsprogramma hebben doorlopen. Dat programma bleek in de praktijk echter onvoldoende om deze landen blijvend van hun schulden af te helpen. De bedoeling is dat op termijn nog meer arme landen gaan profiteren.

De ontwikkelingsorganisatie Jubilee Nederland, die zich inzet voor schuldverlichting, heeft gemengde gevoelens over de hele operatie. „Het levert zeker wel wat op, maar het zijn bijna kruimels”, zegt woordvoerster Sasja Bökkerink. De hoeveelheid geld die arme landen uiteindelijk overhouden, is volgens haar minder groot dan het lijkt.

De Wereldbank wil niet alleen de landen die voor schuldkwijtschelding in aanmerking komen laten profiteren, maar ook andere landen, door nieuwe leningen te verstrekken. Op die manier komen de Millenniumdoelen voor een grotere groep landen dichterbij, is de gedachte. Het zou volgens Bökkerink beter zijn als een grotere groep landen in aanmerking komt voor schuldkwijtschelding. „Het is te weinig”, zegt ze.

Bökkerink zegt verder dat met name Latijns-Amerikaanse landen er relatief bekaaid vanaf komen. Dat komt omdat deze landen ook schulden hebben uitstaan bij de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IADB). Deze bank doet niet mee aan het schuldenplan. Er wordt in internationaal verband wel gesproken over de mogelijkheid om deze bank bij de schuldendeal te betrekken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer