Economie

Friesche Vlag stopt met statiegeldfles

Friesche Vlag haalt binnen enkele weken alle 500.000 kunststof statiegeldflessen voor dagverse zuivelproducten uit de winkels. In plaats daarvan is de zuivel te koop in een nieuwe kunststof wegwerpfles.

ANP
17 July 2002 09:52Gewijzigd op 13 November 2020 23:41

De eerste wegwerpflessen staan inmiddels in de schappen en roepen bij het winkelend publiek veel vragen op. „Bij onze consumenteninformatielijn komen nogal wat verontruste telefoontjes binnen”, bevestigde woordvoerder R. van Dongen van het moederbedrijf Friesland Coberco Dairy Foods dinsdag.

De andere grote partij op de Nederlandse zuivelmarkt, Campina Melkunie, gaat komend najaar ook dagversproducten in wegwerpverpakking aanbieden. „Maar we blijven daarnaast de statiegeldfles gebruiken. Daar blijft een markt voor. De vraag komt niet alleen van milieubewuste consumenten, maar ook van mensen die liever geen extra afval in huis hebben”, zegt een woordvoerder.

Het ministerie van VROM is onaangenaam verrast door deze handelwijze. „Een verkeerd signaal”, aldus een woordvoerder. Hij wijst erop dat binnenkort de derde aangescherpte versie van een verpakkingsconvenant geldingskracht zal krijgen. Daarin hebben zo goed als alle bedrijven die met verpakkingen van doen hebben, zich ten doel gesteld de hoeveelheid verpakkingsafval zo veel mogelijk terug te dringen.

Volgens een woordvoerder van het betrokken bedrijfsleven in de Stichting Verpakking en Milieu (SVM) gaat het bij de zuivel om maar een kleine hoeveelheid in statiegeldverpakking. De meeste dagverse producten zitten in karton. „De milieudruk valt wel mee, mede door het hergebruik waarvan bij de nieuwe flessen sprake is.”

Friesche Vlag zegt voor de wegwerpfles te kiezen wegens de dalende afzet van dagversproducten in statiegeldflessen. Volgens Van Dongen vinden steeds meer consumenten het vervelend dat ze de lege fles moeten terugbrengen. Ook supermarkten zijn niet altijd even gelukkig met de statiegeldfles omdat het extra werk meebrengt en er meer opslagcapaciteit nodig is.

De woordvoerder erkent dat de omschakeling minder goed is voor het milieu. „Maar de nadelige gevolgen vallen best mee. De nieuwe fles bestaat voor 50 procent uit gerecycled materiaal. Bovendien hoeven de gebruikte flessen niet meer te worden terugvervoerd naar de fabriek noch schoongemaakt. Dat bespaart energiekosten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer