Koninklijk Huis

Prinses Laurentien even hoofdredacteur

Tijdschriften verkopen is een vak apart. Eén ding weten de uitgevers heel goed: prinses Máxima of een andere populaire Oranje op de voorkant doet het goed. Het vrouwenblad Margriet wist prinses Laurentien ertoe over te halen zelfs even voor hoofdredacteur te spelen. Het werd een interessant nummer.

W. G. Hulsman
30 June 2006 13:07Gewijzigd op 14 November 2020 03:53
Prinses Laurentien speelde ter gelegenheid van haar veertigste verjaardag voor hoofdredacteur van het blad Margriet. Foto Nick van Ormondt
Prinses Laurentien speelde ter gelegenheid van haar veertigste verjaardag voor hoofdredacteur van het blad Margriet. Foto Nick van Ormondt

Hoofdredacteur zijn kan niet iedereen. Je moet veel van veel onderwerpen iets afweten. Even gasthoofdredacteur zijn is daarom nog moeilijker. Op uitnodiging van de redactie van Margriet nam prinses Laurentien die taak op zich. Aanleiding was de veertigste verjaardag van de vrouw van prins Constantijn. Maandag lag de speciale editie in de winkel.Het resultaat is een gevarieerd nummer met als thema ”Grenzeloos”. „Grenzeloos. Een mooi woord. Een complex begrip. Zowel in mijn persoonlijk leven als in mijn professionele werkzaamheden komt grenzeloos iedere keer weer terug. Het lag dan ook voor de hand om dit als thema aan te dragen voor deze Margriet”, schrijft de in Brussel woonachtige prinses Laurentien in haar ”Vooraf”.

De prinses putte voor de invulling van het nummer uitvoerig uit haar eigen familiekring en netwerk. Haar moeder, Jantien Brinkhorst, komt aan het woord in een reeks gesprekken met mensen die op latere leeftijd nog een studie oppakken. Moeder Brinkhorst vertelt over de bewuste keuze om voor de kinderen te zorgen toen Laurentien nog klein was.

Toch zegt ze: „Elke generatie vult de taken van werk en ouderschap weer op een eigen manier in. Laurentien is eigen baas als communicatieadviseur. Ze geniet van haar drukke bestaan waarin kinderen, werk en andere activiteiten geïntegreerd lijken te zijn. Gelukkig heeft Laurentien de energie en positieve instelling van mijn man. Maar soms moet ze tien ballen tegelijk in de lucht houden en dat is niet altijd gemakkelijk. Als moeder wil je je kinderen natuurlijk beschermen.”

Nane Annan
Ook schoonmoeder, koningin Beatrix, komt aan het woord. Prinses Laurentien vroeg haar net als een aantal andere prominenten in veertig woorden te zeggen wat Europa voor haar betekent. Koningin Beatrix stelt: „De kracht van Europa schuilt in het besef dat alle leden-landen samen in vrede kunnen strijden voor welvaart, sociale vooruitgang en behoud van het milieu, gebonden aan het recht, vrij om eigen identiteit, taal en kostbaar cultureel erfgoed te bewaren.”

Interessant is het interview met een andere goede vriend van de Oranjes, de vrouw van VN-secretaris-generaal Kofi Annan, Nane Annan. Nane vertelt over haar leven aan de zijde van een van ’s werelds invloedrijkste personen. De Annans zijn gehecht aan Nederland. Hier werd Kofi voor het eerst aan de ouders van Nane voorgesteld en ook hebben Nane en haar man een dochter in Nederland wonen.

Laurentien kan niet om twee thema’s heen: analfabetisme en Nijntje. De prinses zet zich al jaren actief in voor mensen met taalachterstanden. Zo komen personen aan het woord die op latere leeftijd alsnog een cursus lezen en schrijven zijn gaan volgen. Over Nijntje interviewde zij Dick Bruna, de tekenaar van het populaire kinderkonijntje.

Het nummer is verder verluchtigd met favoriete recepten van prins Constantijn en foto’s uit het privéfotoalbum van prinses Laurentien. Grappig is de foto van de schoenen en onderbenen van de broers en neven van Constantijn en hun aanhang aan het begin van een wadlooptocht. Het is aan de lezer te bepalen welke schoen en voet bij welke prins(es) past.

Overigens bevat het nummer ook echte Margrietonderwerpen, zoals rubrieken over meubels, kleding, en vragen waar lezers mee zitten.

Vorsten Royale
Het komt niet vaak voor dat een prins of prinses een tijdschrift samenstelt. Daarentegen zijn er genoeg tijdschriften over royals.

Het bekendste Nederlandstalige blad over koningshuizen in Nederland en daarbuiten is Vorsten, of eigenlijk Vorsten Royale. In de titel staat ”vorsten” sinds het laatst verschenen nummer klein en ”royale” in kapitalen. Dat benadrukt de vernieuwde opzet van het blad. „De nadruk ligt niet meer op het wat zakelijke en afstandelijke Vorsten; maar op het chiquere en stijlvollere Royale”, zegt hoofdredacteur Cor de Horde.

Niet alleen de naam, maar ook de vorm en de inhoud van Vorsten Royale zijn veranderd. Het oude Vorsten maakte een serieuzere indruk. In Vorsten Royale ligt het accent meer op foto’s -veel en groot- dan op tekst, in de oude opzet was dat meer in evenwicht. Wellicht dat de redactie de hete adem van andere populairdere magazines over koningshuizen in de nek voelt.

Vorsten Royale gaat ook meer aandacht besteden aan koninklijke mode. „In elk nummer ravissante japonnen, schitterende juwelen, smaakvolle accessoires, gedragen door koninginnen en prinsessen. Een voortdurende inspiratiebron voor eenieder die zich graag spiegelt aan de fascinerend koninklijke wereld”, aldus De Horde in een toelichting op de nieuwe opzet.

Vorsten is een graaggelezen blad in de gereformeerde gezindte. Waarschijnlijk zal dat in de nieuwe opzet zo blijven. Toch zijn er altijd kritische geluiden geweest. Een columnist sprak er in deze krant ooit zijn verbazing over uit dat een blad waarin prinsessen met veel make-up, veel versieringen en weinig verhullende kleding volop in de kijker staan, zo populair kon zijn onder christenen die soberheid prediken.

Suggestief
Andere populaire Nederlandstalige tijdschriften over de hoven en wat daar gebeurt, zijn Royals Dynasty en Royals. Twee fotorijke magazines van een Belgische uitgeverij. Dat is dan ook terug te zien: veel foto’s van de Belgische koninklijke familie. De Oranjes komen op de tweede plaats.

Een tijdschrift dat nog niet zo lang bestaat en veel over koninklijke families schrijft, is Tweed. Het oogt serieus, maar de toon van de artikelen is negatief en suggestief. Het blad stelt bijvoorbeeld dat prinses Máxima sinds haar huwelijk geld over de balk gooit door in dure hotels te slapen. Dat het gezien haar functie vaak niet anders kan, wordt minder benadrukt.

Tweed richt zich behalve op de royalty’s ook op mode- en filmsterren en besteedt bijvoorbeeld veel aandacht aan de vorstelijke familie van Monaco, die door de meeste Europese hoven wordt gemeden vanwege de mondaine levensstijl.

In juli en augustus verschijnt deze rubriek niet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer