Buitenland

Geweld overschaduwt verkiezingen Macedonië

SKOPJE (ANP) – Gewelddadige incidenten overschaduwen de verkiezingscampagne in de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië. Vooral aanhangers van twee rivaliserende etnisch–Albanese partijen maken zich schuldig aan ongeregeldheden in de aanloop naar de parlementsverkiezingen op 5 juli.

30 June 2006 13:14Gewijzigd op 14 November 2020 03:53

De Europese Unie en de NAVO verhoogden de afgelopen dagen de druk op de Macedonische machthebbers. Zij eisen dat de regering zorgdraagt voor „110 procent vrije en eerlijke verkiezingen", zoals NAVO–secretaris–generaal Jaap de Hoop Scheffer het uitdrukte.De stembusronde geldt als ultieme test voor het multi–etnische Macedonië, dat sinds de onafhankelijkheid in 1991 met onregelmatigheden bij verkiezingen kampt. Aanhoudend geweld en chaotische verkiezingen zullen gevolgen hebben voor het nagestreefde lidmaatschap van de EU en het Atlantisch bondgenootschap, waarschuwen Westerse diplomaten.

„De incidenten zijn verschrikkelijk", aldus de Nederlandse ambassadrice in Macedonië, Frederique de Man. In de krant Southeast European Times uitte zij haar bezorgdheid en haar hoop op verbeteringen: „Er is geen ruimte voor een herexamen na de verkiezingen".

Bij de meeste conflicten gaat het om confrontaties tussen aanhangers van de belangrijkste partijen voor etnische Albanezen, de coalitiegenoot Democratische Unie voor Integratie (DUI) en de oppositionele Democratische Partij van Albanezen (DPA). DPA–activisten reden met een bulldozer een DUI–kantoor binnen, waarna over en weer wraakacties volgden.

De autoriteiten registreerden ook incidenten waarbij activisten van de heersende Sociaaldemocratische Unie van Macedonië van premier Vlado Buckovski en de belangrijkste oppositiepartij, de christendemocratische VMRO–DPMNE waren betrokken. Plakkers van posters zouden met kalasjnikovs zijn beschoten.

De Amerikaanse ambassadrice in Macedonië, Gillian Milovanovic, gaf een onmiskenbaar signaal af aan het adres van de politiek: „De partijen die er niet in slaagden een einde te maken aan deze incidenten, gedragen zich onverschillig naar de burgers van Macedonië. Zij brengen de toekomst van de staat in gevaar".

Bij de verkiezingen op 5 juli doen ruim 2600 kandidaten een gooi naar de 120 parlementszetels. Volgens opiniepeilingen maakt de VMRO–DPMNE de meeste kans de grootste partij te worden. Bijna 1,6 miljoen Macedoniërs mogen stemmen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer