Buitenland

Noord-Ierse partijen onder druk gezet

BELFAST (AP) - Het parlement voor Noord-Ierland gaat dicht en de Britse provincie wordt onder voogdij gesteld van de regeringen in Londen en Dublin als de Noord-Ierse partijen niet voor 24 november de kans grijpen om een protestants-katholieke regering te vormen.

30 June 2006 09:57Gewijzigd op 14 November 2020 03:53

De Britse premier Tony Blair en zijn Ierse ambtgenoot Bertie Ahern hebben dit donderdag benadrukt na verscheidene uren van besprekingen met Noord-Ierse partijleiders in het parlementsgebouw Stormont in Belfast.„Dit is de laatste kans voor deze generatie om het proces te laten werken. We zijn ver gekomen, maar we hebben ons einddoel nog niet bereikt”, zei Blair. „We zitten nu in een fase waarin we resultaten moeten zien”, beaamde Ahern.

Beide premiers presenteerden een gedetailleerde blauwdruk voor onderhandelingen over de totstandkoming van een regering waarin zowel protestanten als katholieken zitting hebben -het doel van het uit 1998 daterende Goede Vrijdagakkoord- voor de deadline van 24 november. Het grote probleem is echter dat de Noord-Ierse kiezers in 2003 de gematigde protestantse en katholieke partijen in de kou lieten staan en de voorkeur gaven aan hun radicale rivalen: de protestantse Democratisch Unionisten van de inmiddels 80-jarige stokebrand Ian Paisley en de nauw met de IRA verbonden Sinn Fein van Gerry Adams.

Beide regeringen hebben voor 2 oktober de publicatie in het vooruitzicht gesteld van een rapport over de activiteiten van het IRA en andere verboden milities. Gehoopt wordt dat het rapport nieuw licht zal werpen op de bereidheid tot samenwerking van de radicale partijen.

Blair en Ahern verklaren dat de deadline van 24 november definitief is. De 108 Noord-Ierse parlementsleden verliezen hun salaris als voor die datum geen regeerakkoord is gesloten. „De bevolking van Noord-Ierland wacht ongeduldig op vooruitgang en zal geen langdurig en vruchteloos politiek proces accepteren”, aldus de beide leiders.

Als de deadline wordt gemist, wordt in december een Brits-Ierse top belegd waarop knopen worden doorgehakt aangaande het bestuur over Noord-Ierland. De gang van zaken zou simpelweg resulteren in een soort gezamenlijke voogdij over de Noord-Ieren, waarschuwen Blair en Ahern. Pas in 2010 zullen er dan nieuwe kansen komen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer