Buitenland

Operatie in Gazastrook voortgezet

RAFAH - Het Israëlische leger zet de militaire strafexpeditie in de Gazastrook voort. De luchtmacht vuurde vanmorgen raketten af op een open terrein in het zuiden van de Gazastrook om de ontvoerders van korporaal Gilad Shalit onder druk te houden.

Buitenlandredactie
29 June 2006 11:53Gewijzigd op 14 November 2020 03:53
NABLUS – Moeders van Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen hielden woensdag portretten van hun zoons omhoog tijdens een protestbijeenkomst in Nablus, op de Westelijke Jordaanoever. De demonstranten riepen de ontvoerders op de Israëlische
NABLUS – Moeders van Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen hielden woensdag portretten van hun zoons omhoog tijdens een protestbijeenkomst in Nablus, op de Westelijke Jordaanoever. De demonstranten riepen de ontvoerders op de Israëlische

Volgens Palestijnse zegslieden werd een auto geraakt. Er werd geen melding gemaakt van slachtoffers. Waarschijnlijk was een verlaten trainingskamp van Palestijnse extremisten in de buurt van Khan Yunis het doelwit van de aanval.In het noorden van de Gazastrook maken bewoners zich op voor een langdurig beleg door voedsel, batterijen voor radio’s en kaarsen in te slaan. In het zuiden, waar het offensief werd gelanceerd, had iedereen zich in huis verschanst en was het doodstil in de normaal zo levendige straten.

De Israëliërs trokken tijdens de actie van woensdag circa 3 kilometer diep de Gazastrook binnen, waarop groepen Palestijnen op de vlucht sloegen. Er vielen voor zover bekend geen slachtoffers.

Wel ging de operatie gepaard met het uitschakelen van energiecentrales, waardoor 700.000 Palestijnen -ruwweg de helft van de inwoners van de strook- zonder stroom kwamen te zitten.

De Palestijnse president Maathoud Abbas reageerde furieus op de Israëlische invasie van het zuiden van de Gazastrook. Hij sprak van misdaden tegen de mensheid door de Joodse staat.

Aanvankelijk zouden Palestijnse en Israëlische functionarissen donderdag praten om voorbereidingen te treffen voor een topontmoeting tussen Abbas en de Israëlische premier Ehud Olmert. De gesprekken zijn echter op het laatste moment afgezegd.

Het was woensdag de eerste keer sinds de terugtrekking uit de Gazastrook vorige zomer dat Israëlische troepen voet zetten in het gebied. Israël ontmantelde alle Joodse nederzettingen in de Gazastrook in augustus 2005 na 38 jaar bezetting.

De Amerikaanse regering heeft de Israëlische aanvallen op burgerdoelen zoals de elektriciteitscentrale woensdag niet veroordeeld, maar Israël wel opgeroepen onschuldige burgers te sparen en onnodige vernietiging van Palestijns bezit en de infrastructuur in de Gazastrook te voorkomen. De regering van president Bush maande Hamas de gegijzelde militair te laten gaan.

De Israëlische premier Ehud Olmert heeft gezegd dat Israël zo nodig tot „extreme actie” zal overgaan om de zondag ontvoerde korporaal Gilad Shalit veilig thuis te brengen. Hij herhaalde dat er niet zal worden onderhandeld met de ontvoerders.

De Israëlische minister van Justitie, Haim Ramon, zei te geloven dat de diplomatieke mogelijkheden zijn uitgeput.

De Palestijnse president Maathoud Abbas riep de internationale gemeenschap op in te grijpen. De woordvoerder van Abbas zei donderdag dat de president „de Israëlische agressie” scherp heeft veroordeeld.

De Palestijnse Hamasregering drong woensdag aan op een gevangenenruil met Israël, omdat de Israëlische invasie er volgens haar niet voor zal zorgen dat Shalit vrijkomt. In een verklaring van het ministerie van Informatie wordt het plegen van een ruil een logische gang van zaken genoemd. „Voorgaande Israëlische regeringen hebben uitwisselingen gedaan met Hezbollah en de PLO, en dit is wat andere landen doen in conflictsituaties”, aldus de verklaring.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer