Voorkeursdrempel Kamerverkiezingen omlaag
DEN HAAG (ANP) – Het wordt makkelijker om met voorkeurstemmen in de Tweede Kamer gekozen te worden. De voorkeursdrempel gaat omlaag van 25 naar 12,5 procent van de kiesdeler. Dat houdt in dat kandidaten met ongeveer 7500 voorkeurstemmen in de Kamer kunnen komen.
Een ruime Kamermeerderheid is woensdag akkoord gegaan met een wetsvoorstel van minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing) van deze strekking. Doel ervan is de band tussen kiezer en gekozene te versterken. Overigens zien veel fracties ook wel schaduwzijden. Zo zijn ze bang dat het op deze manier minder makkelijk wordt om specialisten in de Kamer gekozen te krijgen. Ook vrezen ze voor een toenemende strijd tussen leden van dezelfde partij.Over het verlagen van de voorkeursdrempel hebben de coalitiepartijen CDA, VVD en D66 vorig jaar afspraken gemaakt. Dat gebeurde nadat een poging om de burgemeester voortaan rechtstreeks door de bevolking te laten kiezen, was gesneuveld in de Eerste Kamer. De regeringsfracties kwamen toen ook overeen nogmaals een poging te doen om de gekozen burgemeester in te voeren.
Een Kamermeerderheid (naast de regeringspartijen ook de LPF) steunt een voorstel om in de grondwet op te nemen dat de burgemeester door de bevolking wordt gekozen, zo bleek woensdag. Maar of dat voorstel ook de eindstreep haalt, is zeer de vraag. Grondwetswijzigingen moeten twee keer door het parlement worden behandeld, met tussentijdse verkiezingen. De tweede keer is daarbij een meerderheid van tweederde vereist.
Die tweederde meerderheid lijkt onhaalbaar zonder steun van de PvdA. Ook die partij wil af van de huidige praktijk, waarbij de Kroon de burgemeester benoemt. Maar volgens de PvdA zou niet de bevolking, maar de gemeenteraad de burgemeester straks moeten kiezen. Hetzelfde geldt voor SP en GroenLinks.