Binnenland

Impasse in bouwfraudezaak

Accountantskantoor Deloitte&Touche weigert nog altijd namen en precieze gegevens van een rapport te overhandigen aan de parlementaire enquêtecommissie die de bouwfraude onderzoekt.

ANP
17 July 2002 08:20Gewijzigd op 13 November 2020 23:41

Het kantoor weigerde dinsdag voor de rechtbank in Amsterdam de onderliggende stukken van een onderzoek naar medewerkers van de provincie Zuid-Holland te overhandigen.

Rechter Poelmann probeerde de partijen bij elkaar te brengen door voor te stellen dat Deloitte alleen de namen zou geven van de mensen die in het onderzoek zijn gehoord. De enquêtecommissie zou deze mensen vervolgens zelf kunnen uitnodigen.

Commissievoorzitter Vos wees deze suggestie echter van de hand. Zij is ervan overtuigd dat haar commissie op basis van de Wet op de parlementaire enquête recht heeft op de stukken.Het rapport zelf, waarin misstanden bij aanbesteding, uitvoering en betaling van bouwprojecten worden uitgeplozen, is wel in handen van de commissie.

Volgens de raadsman van de enquêtecommissie, mr. E. Grabandt, moet het belang van waarheidsvinding zwaarder wegen dan eventuele schade die Deloitte&Touche zou ondervinden door het openbaar maken van het onderzoeksdossier.

De advocaat van het accountantskantoor, mr. A. van Hees, stelt daar tegenover dat juist omwille van de waarheidsvinding aan 29 ambtenaren van de afdeling beheer en onderhoud van de provincie Zuid-Holland en aan drie toeleveranciers geheimhouding is beloofd. Zonder die toezegging zouden accountantskantoren nooit zogeheten forensisch onderzoek kunnen doen.

Van Hees schetste het probleem dat betrokkenen, als ze door de enquêtecommissie worden gehoord, gebruik kunnen maken van de uitsluitingsregel. Dat houdt in dat verklaringen die ze voor de commissie afleggen, niet door de strafrechter en de civiele rechter tegen hen kunnen worden gebruikt. Verhoor door de commissie kan dan dus strafrechterlijke vervolging frustreren en dat wil deze niet. Verklaringen die zijn afgelegd tegenover de accountants leveren niet het risico van de uitsluitingsregel op.

Als de enquêtecommissie nu alsnog het onderzoeksdossier zou krijgen, ontstaat er een bizarre situatie, aldus Van Hees. Wie heeft meegewerkt door alle vragen te beantwoorden, kan ernstig nadeel ondervinden, doordat de informatie bij de commissie terechtkomt en daardoor openbaar kan worden. Wie niet meewerkte aan het accountantsonderzoek, heeft dat nadeel niet. De uitspraak volgt op 25 juli. De parlementaire enquête begint half augustus.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer