CNV wil 1,4 miljard voor verlofsparen
UTRECHT (ANP) - De regeling waarmee werknemers kunnen sparen voor verlof moet worden verruimd. Dat heeft voorzitter René Paas van de vakcentrale CNV dinsdag gezegd. Paas wil dat de overheid bij nieuwgeboren kinderen 10.000 euro op de verlofrekening van de ouders stort, een maatregel die naar schatting jaarlijks 1,4 miljard euro kost.
„Ik realiseer me dat ik aanspraak maak op een groot bedrag”, zegt Paas. Ouders moeten het extra spaartegoed alleen voor hun eerste drie kinderen krijgen. Met het geld kan een van beide ouders anderhalf jaar lang één dag per week verlof opnemen om de baby te verzorgen, stelt hij.Uit een peiling eerder deze maand blijkt dat slechts 5 procent van de werknemers in Nederland gebruikmaakt van het verlofsparen. Mensen zien nauwelijks voordeel in de nieuwe regeling en vrezen dat die snel weer zal worden afgeschaft. „De levensloopregeling slaat niet aan, vooral omdat mensen de regeling niet vertrouwen en omdat het niet praktisch geregeld is”, aldus Paas.
Het ministerie van Sociale Zaken wijst erop dat het al beleid is dat ouders die ouderschapsverlof opnemen en meedoen aan de levensloop een premie krijgen van 1900 euro per kind. Doen beide ouders dat, dan gaat het om 3800 euro. Het idee van het CNV oogt sympathiek, maar kost veel geld en de vakcentrale geeft daarvoor geen dekking, aldus een woordvoerder.
Ook het CDA heeft vragen bij de betaalbaarheid. Per jaar worden er ongeveer 200.000 kinderen geboren. „Dan kom ik op een bedrag van 2 miljard”, aldus Kamerlid Verburg, die „in principe blij is met iedereen die wat doet om de levensloop aantrekkelijker te maken.”
De CNV-voorzitter wil met zijn voorstel twee vliegen in één klap slaan. Door verlof op te nemen voor de verzorging van hun kind nemen meer moeders een baan. Dat is nodig om de gevolgen van de vergrijzing op te vangen. Ook vermindert het verlofsparen de vergrijzing zelf, omdat mensen sneller een kind zullen nemen, denkt Paas.
Hij wil ook dat werknemers niet langer hoeven te kiezen tussen levensloop en spaarloon. Nu moet dat wel. Zij hebben tot 1 juli de tijd om voor dit jaar voor verlof te gaan sparen.
Om de levensloopregeling populairder te maken, moeten werknemers verder na hun 65e hun pensioen kunnen spekken door ongebruikte tegoeden uit de verlofrekening hiervoor in te zetten, aldus het CNV. Ook moet het kabinet het belastingvoordeel door het sparen voor verlof beter zichtbaar maken.
Volgens het CNV vallen vooral jongeren op dit moment buiten de boot. Doordat zij nog maar kort werken, hebben zij weinig kans gehad een spaartegoed voor verlof op te bouwen. Daarom moeten jonge werknemers een voorschot op hun tegoed kunnen krijgen.
De vakcentrale steekt de hand ook in eigen boezem. In cao’s moeten werkgevers en werknemers vaker afspraken maken over het verlofsparen. Zo moet in de collectieve arbeidscontracten worden opgenomen dat een bedrijf het opnemen van verlof niet langer kan blokkeren.