Bang voor Beatrix
MUIDEN - „Radja, hier!” Met luid geroep probeert valkenier Angelique haar buizerd op de handschoen van koningin Beatrix te krijgen. Het helpt niet. Radja blijft in de boom zitten, waar ze naartoe is gevlucht na een hoop herrie. De openingshandeling van het gerenoveerde Muiderslot is mislukt.
Geen wonder dat buizerd Radja van slag is. Bij de openingsceremonie wordt nogal wat geweld gebruikt. Eerst bestormen rovers onder luid gebrul het kasteel. Daarna komt graaf Floris V zogenaamd zijn vesting terugeisen. Als de roofridder daar geen gehoor aan geeft, roept Floris de hulp van de Luchtmobiele Brigade in. Die steken onder fel geweervuur in rubberboten de slotgracht over en beklimmen de muur van het kasteel. Een zwaardgevecht tussen graaf Floris en roofridder volgt, waarbij Floris -natuurlijk- wint.Al die knallen is Radja niet gewend. Eigenlijk moest zij de sleutel van het slot in haar poten naar de koningin brengen, maar blijkbaar is ze bang voor Beatrix. Ze vlucht liever naar een hoge boom. Na minutenlang lokken, loopt de valkenier naar de boom en komt Radja wel naar beneden. Waarna koningin Beatrix alsnog met een buizerd op haar handschoen kan poseren.
Toegankelijk
Tijdens de rondleiding die volgt, komt de vorstin onder de indruk van de enorme verbouwing die in de eerste maanden van dit jaar heeft plaatsgevonden. Was voor die tijd slechts 30 procent van het kasteel toegankelijk voor publiek, nu is dat 80 procent.
Daarvoor werden dikke muren opengebroken en een tiental trappen geplaatst. Het slot was namelijk opgedeeld in compartimenten, die stuk voor stuk verdedigd konden worden. Als het ene deel in de handen van de vijand viel, kon die niet zomaar in het andere deel komen. Anno 2006 willen toeristen wel graag overal bij komen.
Soms is dat makkelijk opgelost door een brug te leggen tussen de ene weergang (muur) en de andere. Bij de hoge Westertoren was dat lastiger. Daar is goed te zien dat er een metersdikke muur is weggebroken om een goede trap te kunnen plaatsen. Boven in de toren hebben bezoekers een fenomenaal uitzicht op het IJmeer. Het eiland Pampus is goed te zien en verderop de skyline van Amsterdam.
Toernooi
Ook in andere vertrekken, die jarenlang gesloten waren, is nu van alles te beleven en te bekijken. Vooral aan de jeugdige bezoekers is gedacht. In de wapenzaal kunnen zij op een neppaard plaatsnemen om aan een toernooi deel te nemen. Door met de lans te bewegen kunnen zij de ’vijand’ op een projectiescherm van het paard wippen. In dezelfde ruimte kunnen de kinderen ervaren hoe het is om een 25 kilo zwaar harnas te dragen. In de Kemenade of kleedkamer kunnen de kids middeleeuwse kleding aantrekken om als jonkheer of jonkvrouw door de zalen te schrijden. Terwijl de kinderen zich vermaken met het middeleeuwse ’speelgoed’ kunnen volwassenen een audiotoer ondernemen en met de koptelefoon zich laten voorlichten over de geschiedenis en de architectuur van het roemruchte onderkomen van -onder anderen- Floris V en P. C. Hooft.
Bezoekers
Het doel van de 4,2 miljoen euro kostende renovatie was een betere spreiding van de bezoekers over het kasteel, en niet zozeer een hoger aantal bezoekers. Dat zijn er al 120.000 per jaar. „Maar die moesten soms met zijn veertigen tegelijk met een rondleiding mee. Dat was vervelend voor henzelf en niet goed voor de collectie, die nu ook beter gespreid en beschermd is”, aldus conservator Yvonne Molenaar.
Bezoekers kunnen nu, door het grotere gedeelte dat is opengesteld, uren dwalen door de gangen. En wie het kasteel uiteindelijk toch van binnen gezien heeft, kan buiten altijd nog de middeleeuwse tuinen gaan bekijken. Of natuurlijk even naar de valkerij gaan. Eens zien of buizerd Radja nu wel naar haar baas wil luisteren.