Binnenland

Uniek nieuw zorgsysteem voor parkinsonpatiënt

NIJMEGEN - Het aantal parkinsonpatiënten zal door de vergrijzing snel groeien, zo verwacht neuroloog Bas Bloem. Door een nieuw zorgconcept wil hij de kwaliteit van hun leven verbeteren.

Binnenlandredactie
28 June 2006 09:46Gewijzigd op 14 November 2020 03:53

Bloem is medisch hoofd van het Parkinson Centrum Nijmegen (ParC), dat woensdag officieel openging. In Nederland lijden nu ongeveer 50.000 mensen aan de ziekte van Parkinson. Bloem noemt ParC uniek omdat het de kwaliteit van leven van parkinsonpatiënten aanzienlijk zal verbeteren en tegelijk een grote bijdrage levert aan de wetenschappelijke kennis over deze chronische ziekte.ParC, dat bij het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen hoort, omvat drie onderdelen. Het ParC Dagcentrum zetelt in Nijmegen. Hier werkt een team van neurologen, paramedici, psychiaters, geriaters en revalidatieartsen, die zijn gespecialiseerd in de vele aspecten van de ziekte van parkinson. Het team ziet een patiënt drie dagen en geeft dan een behandeladvies. Daarna komt de patiënt nog maar sporadisch terug in Nijmegen.

De patiënt gaat met een behandeladvies terug naar de eigen neuroloog, die het ParkNet van ParC inschakelt. Bij ParkNet werken tientallen in Nijmegen opgeleide therapeuten, die allemaal dezelfde richtlijnen hanteren. Elke patiënt kan deze zorgverlening op maximaal 15 minuten afstand van zijn woning vinden.

De fysio-, ergo- en logotherapeuten, diëtisten, de neuroloog en de ParC-specialisten houden onderling contact via het ParkinsonWeb, het derde onderdeel van het Parkinson Centrum. Omdat iedereen alle gegevens kan inzien, is voortdurend overleg en aanpassing van de behandeling mogelijk. Bovendien bevat het web na verloop van tijd een schat aan informatie. Ook de patiënt zelf kan een kijkje nemen in zijn eigen dossier.

Zeer invaliderend
Bloem noemt Parkinson de meest voorkomende ziekte na alzheimer. Volgens hem is de aandoening „zowel geestelijk als lichamelijk zeer invaliderend. We weten nog niet hoe de ziekte ontstaat en er is nog geen afdoend medicijn gevonden. Patiënten ervaren een ernstig verminderde kwaliteit van leven. Wij denken dat de werkwijze van het ParC, die we in eigen huis hebben ontwikkeld, hun veel goed zal doen. Ze krijgen de allerbeste academische zorg maar hoeven er niet ver voor te reizen.”

Het UMC behandelt patiënten uit het hele oosten en zuiden van het land. In principe is dit ook de regio die ParC hanteert. Omdat het nu nog het enige centrum in Nederland is, kunnen mensen uit het hele land er nog terecht, als de zorgverzekeraars daarmee akkoord gaan.

Er is al samenwerking gezocht met de academische ziekenhuizen in Amsterdam en Leiden. Het ParC accepteert overigens alleen patiënten die door hun eigen neuroloog worden aangemeld, benadrukt Bloem.

De ParC-leider verwacht dat er meer soortgelijke centra komen, ook voor ziekten als alzheimer of reuma. „Dit is de werkwijze van de toekomst”, meent hij. „Het zal steeds moeilijker worden om alle steeds ouder wordende patiënten elke keer weer naar de polikliniek in het ziekenhuis te laten komen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer