„Zonneboot levert bijdrage aan milieu”
SNEEK - Een bootje op zonne-energie voor commercieel gebruik is in de toekomst haalbaar, concludeert het Delftse team van techniekstudenten dat meedoet aan de Frisian Nuon Solar Challenge. De Delftenaren lagen maandag aan het eind van de eerste etappe aan kop.
Het zat de 26 deelnemers aan de zonnebootrace de eerste dag van de wedstrijd niet mee. Veel motregen en weinig zon zorgden ervoor dat niet alle teams -afkomstig uit onder andere Nederland, Duitsland, Polen, België, de VS en Zweden- de eindstreep in Sneek haalden. De race, die zes dagen duurt en zaterdag in Leeuwarden wordt afgesloten, volgt de route van de Elfstedentocht.Het tienkoppige team uit Delft kwam er maandag echter goed van af. „Natuurlijk hadden wij last van het weer, maar dat had iedereen”, zegt Nils Beers, student maritieme techniek aan de Technische Universiteit Delft. „Bovendien liep onze schroef onderweg vast doordat er rommel tussen kwam. Daardoor kwamen we ongeveer een kwartier later bij de eindstreep als wat eigenlijk mogelijk was geweest.”
De Delftenaren hebben volgens Beers alles uit de kast gehaald om van hun zonneboot de beste te maken. „We hebben veel tijd gestoken in het ontwerp van de romp. Als studenten maritieme techniek is dat ons pakkie-an. We hebben hierbij advies gekregen van Marine, een van ’s wereld bekendste onderzoekscentra op het gebied van scheepsbouwtechniek.”
Het Delftse team maakte ook gebruik van de ervaringen met de zonnewagen Nuna, die drie keer de race in Australië won. Het brein achter deze auto, de voormalige astronaut Wubbo Ockels, zag wel wat in het zonnebootproject en stelde de zonnepanelen van de Nuna 2 ter beschikking.
Een belangrijke eigenschap van deze panelen is volgens Beers dat ze ook bij weinig licht stroom produceren. „Dat is een grote voorsprong ten opzichte van de andere teams, zeker in deze weersomstandigheden. In combinatie met de goede rompvorm en de kwalitatief hoogstaande motor van Duitse makelij hebben we een geweldige boot gebouwd.”
Het wedstrijdelement is niet het enige motief voor de Delftenaren om aan de Frisian Nuon Solar Challenge deel te nemen. „Het is ook heel leuk om te kijken wat de mogelijkheden zijn van een met zonne-energie aangedreven boot”, zegt Beers. „Op die manier leveren we een positieve bijdrage aan het milieu.”
De komende dagen is het afwachten hoe de boot zich zal houden in het miezerige weer, aldus de Delftse student. „Het water komt nu even vanaf de verkeerde kant. Maar we vertrouwen erop dat de kwetsbare apparatuur zich goed zal gedragen.”