Ontvoerders: Soldaat voor gevangenen
GAZA-STAD - De drie Palestijnse groeperingen die zeggen de zondag ontvoerde Israëlische korporaal Gilad Shalit in handen te hebben, eisen dat alle Palestijnse vrouwen en alle Palestijnse jongeren onder de 18 die in Israëlische gevangenissen zitten, worden vrijgelaten.
De eis werd maandag verwoord in een verklaring die was ondertekend door de militaire vleugel van Hamas, de Saladdin Brigade en het Leger van de Islam. De twee laatstgenoemde groepen zijn splinters van de Volksverzetscomités, die nauwe banden met Hamas onderhouden.De Palestijnse president Mahmud Abbas gaf zijn veiligheidsdiensten opdracht tot een onmiddellijke en grootschalige zoekoperatie in de Gazastrook naar de gekidnapte Israëliër. Hij wil dat de militair zo snel mogelijk vrijkomt. De korporaal werd zondagmorgen ontvoerd tijdens een spectaculaire overval op een legerpost in het Israëlische grensgebied, waarbij de aanvallers zich via een tunnel toegang verschaften tot Israël. Bij de actie verloren twee Israëlische soldaten en drie overvallers het leven.
Israël overweegt de door het radicaalislamitische Hamas geleide Palestijnse regering ten val te brengen als de militair zijn gijzeling niet overleeft.
Jeruzalem kondigde eveneens een grootscheeps offensief in Gaza aan als de tankschutter dinsdag nog steeds gevangen blijft. De regering wil de korporaal desnoods met militair geweld bevrijden.
De Israëlische premier Ehud Olmert sloot maandag onderhandelingen met de Palestijnen over vrijlating van de gevangene uit. Volgens Olmert getuigt de gijzeling van de militair van het radicaalislamitische verlangen de staat Israël te vernietigen. De premier zei dat Israël extremistische moslims waar dan ook zal bestrijden. Hij heeft het leger opdracht gegeven een „brede en aanhoudende” operatie voor te bereiden tegen de Palestijnse extremisten in de Gazastrook die Shalit gevangenhouden.
De Israëlische autoriteiten eisten dat de gegijzelde korporaal uiterlijk dinsdag zou worden vrijgelaten.
Palestijnse veiligheidsfunctionarissen daarentegen stelden wel te onderhandelen met de groepen die zeggen achter de ontvoering te zitten. Volgens een anonieme onderhandelaar gaat het goed met de militair. Ook Egypte probeert in de crisis te bemiddelen.
Maandagavond verklaarden de Volksverzetscomités op de Westoever een tweede ontvoering, ditmaal van een Israëlische burger, te hebben uitgevoerd. Het Israëlische leger zei niets te weten van het incident, maar zou de claim onderzoeken.
De Israëlische president Moshe Katsav riep maandag de hulp van het Vaticaan in om de gegijzelde militair vrij te krijgen. De leiding van de rooms-katholieke Kerk zegde toe haar best te doen om de affaire te beëindigen, levens te sparen en een escalatie van geweld te voorkomen.
Omdat de gegijzelde korporaal ook de Franse nationaliteit heeft, bemoeit ook Parijs zich met de kwestie. De Franse onderminister van Buitenlandse Zaken Denis Simonneau zei dat de Franse autoriteiten met alle partijen praten om ervoor te zorgen dat de militair vrijkomt.
Europees Commissaris Benita Ferrero-Waldner (Externe Relaties) riep de Palestijnen op de gegijzelde militair onmiddellijk vrij te laten. Zij wil verder dat de Palestijnen het staakt-het-vuren met Israël weer in acht te nemen. De commissaris uitte ook de hoop dat Israël terughoudend op de ontvoering reageert.
Volgens de Palestijnse minister van gevangenenzaken Wasfi Kibha zitten in Israël 150 Palestijnse vrouwen gevangen en 360 Palestijnse jongeren onder de 16 jaar. Hoeveel jongeren onder de 18 in Israëlische gevangenissen zitten, kon hij niet zeggen.