Binnenland

Maastricht stelt verplaatsen koffieshops uit

MAASTRICHT (ANP) – De gemeenteraad van Maastricht zal dinsdagavond nog geen besluit nemen over het verplaatsen van koffieshops uit het centrum naar de randen van de stad. Burgemeester en wethouders hebben een voorstel daartoe aangehouden, maakten zij maandagavond bekend.

27 June 2006 07:01Gewijzigd op 14 November 2020 03:52

Ook de buurgemeenten Meerssen en Eijsden willen nu meezoeken naar de beste vestigingsplaatsen in de regio voor de wietverkooppunten. Aanvankelijk verzetten beide gemeenten zich tegen vestiging van de shops op hun grondgebied. Nu willen ze toch met elkaar gaan kijken naar goede locaties, ook op eigen grondgebied, aldus een gezamenlijke verklaring.Het raadsvoorstel van het college van B en W van Maastricht is daarom aangehouden tot uiterlijk dit jaar. Tevens heeft de gemeente maandag in een brief minister Remkes van Binnenlandse Zaken uitgenodigd voor een gesprek. Dat moet gaan over het stevig aanpakken van de illegale wiethandel in de regio.

Daarbij willen de drie gemeenten dat er een regionaal handhavingsreglement komt, dat het eenvoudiger maakt om drugspanden aan te pakken. Nu mag een gemeente slechts ingrijpen op basis van bewezen overlast, en dat is een omslachtige en langdurige procedure. In het nieuwe reglement is het genoeg om canabishandel te bewijzen om een pand te ontruimen.

Aan zo’n nieuwe aanpak met bijbehorend reglement willen de ministers Donner van Justitie en Remkes wel meewerken, mits de drie gemeenten samenwerken bij het zoeken naar vestigingsplaatsen voor koffieshops, aldus de gemeente Maastricht. Het koffieshopbeleid wordt dan regionaal, en niet een louter Maastrichtse aangelegenheid.

B en W spraken maandag over „positieve ontwikkelingen". Wel moet er nog voor eind dit jaar duidelijkheid zijn over de nieuwe plekken voor de koffieshops.

Maastricht wil de wietshops uit het centrum weg hebben om daarmee de overlast te bestrijden door vooral Belgische en Franse drugstoeristen. De shops moeten daarom zo dicht mogelijk bij de grens komen te liggen. In België bestaat veel verzet tegen de Maastrichtse plannen. De Belgische premier Verhofstadt noemde die onlangs nog onacceptabel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer