Binnenland

Helft zwembaden niet veilig

Meer dan de helft van de Nederlandse zwembaden voldoet niet aan de veiligheidseisen. Dat blijkt uit het Nationale Zwembadonderzoek dat is opgesteld door het onderzoeksbureau Flikweert Leisure Consultants (FLC).

ANP
16 July 2002 16:07Gewijzigd op 13 November 2020 23:41

FLC, dat om de twee jaar de veiligheid van zwembaden in kaart brengt, ondervroeg de afgelopen vijf maanden 190 zwembadmanagers voor het onderzoek. In totaal telt Nederland 780 openbare zwembaden. Uit de steekproef blijkt dat zes van de tien zwembaden niet aan de huidige veiligheidseisen kunnen voldoen.

Volgens het onderzoeksbureau kost het de baden vaak moeite aan de regels te voldoen omdat de veiligheidseisen steeds strenger worden. „De afgelopen jaren zijn die eisen aangescherpt naar aanleiding van een aantal heel vervelende voorvallen zoals verdrinkingen en legionellagevallen”, aldus een woordvoerder van het bureau.

Volgens FLC krijgt de veiligheid bij veel zwembaden wel een steeds hogere prioriteit. Zo heeft tweederde van de baden al een toezichtplan op papier staan. Twee jaar geleden had nog maar 5 procent een dergelijk plan opgesteld. Ook beschikt ruim 75 procent van de baden inmiddels over een eigen calamiteitenplan.

De brancheorganisaties van de zwembaden hebben een keurmerk ingesteld om hun imago op te krikken. Volgens het onderzoek weigeren veel zwembaden hieraan mee te werken. „Op dit moment geeft de helft van de zwembaden aan dit keurmerk binnen nu en drie jaar te willen verwerven”, aldus het onderzoek. „Van de overige baden blijkt de helft echter niet van plan te zijn het keurmerk te behalen vanwege het feit dat men er geen meerwaarde in ziet, de eisen te hoog vindt of omdat men absoluut tegen dit keurmerk is.”

Volgens E. van Miltenburg, consulent zwembaden van het Nederlands Instituut voor Lokale Sport en Recreatie dat de zwembadbranche vertegenwoordigt, zijn veel baden bezig met een inhaalslag op het gebied van de regelgeving. „Dit is bij uitstek een branche die te maken heeft gekregen met steeds strengere regels. Het is waar dat bij veel baden de puntjes nog op de i moeten worden gezet, maar ze doen hun best om de eisen zo spoedig mogelijk alsnog over te nemen.”

Van Miltenburg gaat ervan uit dat het merendeel van de baden die nu nog weigeren het eigen keurmerk in te voeren, dat in de toekomst alsnog doet. „Ze weigeren vaak omdat ze niet bekend zijn met het keurmerk. We hopen, door meer naamsbekendheid aan het keurmerk te geven, de komende drie jaar zeker nog 30 procent van de weigeraars ertoe te bewegen onze regels over te nemen.”

Een recent voorbeeld van een onveilige situatie was een ongeluk in het zwembad van recreatiecentrum De Scheg in Deventer. Daar viel op zondag 7 juli een metalen luchtkoker van het plafond. De koker kwam op de zijkant van het bad terecht. Dat gebeurde toen er mensen aan het zwemmen waren, maar er raakte niemand gewond. De oorzaak van het ongeval lag vrijwel zeker in de roestvaststalen constructie van de luchtkoker. Chloordampen en de hoge temperaturen in zwembaden tasten dit materiaal aan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer