Pechtold houdt de kerk in het midden
DEN HAAG - Hoewel hij in de debatten met zijn concurrent Van der Laan vaak fel van zich afbeet, is de nieuwe D66-lijsttrekker geen man van de polarisatie.
De islam mag niet worden versimpeld en de open samenleving is eerder onze kracht dan onze zwakte, zei Alexander Pechtold (40) zaterdag nadat hij als nieuwe partijleider was aangewezen. Hij wil kerk en moskee in het midden houden, dit in tegenstelling tot de huidige D66-fractieleider Van der Laan.Tussen de nieuwe leiders Pechtold van D66 en Rutte van de VVD bestaat een opvallende overeenkomst. Beiden versloegen een kandidaat die niets moet hebben van het bijzonder onderwijs en die wars is van religie in het algemeen en de islam in het bijzonder. Net als Rutte kiest Pechtold voor de gematigde lijn: met het bijzonder onderwijs is niets mis en religieuze mensen dien je in hun waarde te laten.
Sinds haar overkomst van Brussel naar Den Haag heeft Van der Laan daarentegen weinig gelegenheden laten passeren om zich af te zetten tegen religieuze ingrediënten in politiek en wetgeving. Kenmerkend was haar aanval op het artikel in het Wetboek van Strafrecht dat de smadelijke godslastering verbiedt. Ook stelt ze de financiering van bijzondere scholen ter discussie, vooral vanwege de negatieve gevolgen van islamitische scholen voor de integratie.
Het merendeel van de D66-leden volgt haar hierin niet en geeft de voorkeur aan de lijn van Pechtold. Om het hele bijzonder onderwijs op te heffen vanwege een veertigtal moslimscholen ging menige congresganger zaterdag te ver.
Pechtold kent D66 door en door. Hij was wethouder voor zijn partij in Leiden en burgemeester van Wageningen. Van huis uit is hij kunsthistoricus. Voordat hij tot wethouder werd benoemd, was hij veilingmeester.
In zijn korte loopbaan als minister heeft hij al diverse keren zijn excuses moeten aanbieden voor uitspraken in de media. In een interview in het SGP-jongerenblad Ons Contact beschuldigde hij premier Balkenende ervan bij te dragen aan het doemdenken in Nederland door regelmatig te waarschuwen voor mogelijke terreuraanslagen. In het blad Opzij noemde hij de sfeer in de ministerraad „vuiler en vunziger dan mensen denken.” Ook moest hij terugkomen op zijn afwijzing van de Uruzganmissie. Dat heeft hem het verwijt van „draaikont” opgeleverd.
Hij behoort tot de lichting in zijn partij die zich sterk maakt voor bestuurlijke vernieuwing. Overigens zei hij er zaterdag in zijn eerste toespraak als lijsttrekker niets over.
Pechtold is getrouwd en heeft twee kinderen.