Tholen wil uitvallers aan leerbaan helpen
SINT MAARTENSDIJK - De gemeente Tholen, de vereniging van praktijkopleiders in de techniek (PACCT) en het Kenniscentrum Kenteq slaan de handen ineen om Thoolse jongeren die dreigen uit te vallen aan werk te helpen. Het gaat om een proefproject, dat zich in eerste instantie richt op jongeren tot 23 jaar.
De bedoeling van het project is om stageplaatsen te vinden in de sectoren metaal, elektro en installatietechniek. Op termijn moeten de leerbanen leiden tot een vaste baan voor de jongeren.Het ministerie van Onderwijs en Cultuur heeft PACCT gevraagd oplossingen aan te dragen voor het probleem van voortijdig schoolverlaten. Ook werkgeversorganisaties en scholingsfondsen in de technische sector dringen aan op maatregelen om meer stageplaatsen te creëren. Op landelijk niveau stelt minister De Geus (Sociale Zaken) geld beschikbaar voor meer leerbanen.
Juist daarom is nu volgens ondernemer Van Beek uit Sint Annaland, vicevoorzitter van PACCT, de tijd rijp om met het proefproject op Tholen te beginnen. Van Beek hoopt op voldoende respons, bij de werkzoekenden en bij de ondernemers die leerbanen ter beschikking moeten stellen.
De gemeente Tholen reageerde positief op het verzoek van PACCT om kandidaten aan te dragen voor de proef. In eerste instantie wordt voor vijftien jongeren een traject uitgezet. In bijna alle gevallen gaat het om jeugd die de opleiding niet heeft afgemaakt of anderszins geen baan kan vinden.
Wethouder Velthuis (PvdA) heeft hoge verwachtingen van het project. „Jongeren krijgen dankzij deze aanpak mogelijk weer arbeidsperspectief en voor het bedrijfsleven biedt het oplossingen om vacatures in te vullen.”
De leerbaan heeft een duur van gemiddeld drie maanden en moet een opstap bieden naar een toekomstige baan.