Premier Irak presenteert vredesplan
BAGDAD - De Iraakse premier Nuri al-Maliki heeft zondag een plan gepresenteerd dat zijn gewelddadige en intern sterk verdeelde land weer tot een eenheid moet smeden. Het plan telt 24 punten. Een speciale commissie, met leden uit alle politieke en religieuze gelederen, moet gaan toezien op de uitvoering.
Belangrijkste doel van het document is een einde te maken aan het geweld van opstandelingen. Dat is in het afgelopen weekeinde al zeker niet gelukt. Reeksen aan aanslagen en andersoortig geweld kostten aan ten minste 21 mensen het leven.Volgens The Los Angeles Times van zondag zijn sinds de Amerikaanse invasie in Irak in 2003 zijn al zeker 50.000 Irakezen door geweld om het leven gekomen. Dat zijn er 20.000 meer dan de regering-Bush wil toegeven, aldus de krant.
Al-Maliki maakte zondag bekend dat het plan onder meer voorziet in een gedeeltelijke amnestieregeling. Die gaat uit van een voorwaardelijke vrijlating van personen in Iraakse of Amerikaanse detentie die zich niet schuldig hebben gemaakt aan misdrijven. De premier omschreef de betrokken groep als „personen die geen bloed aan hun handen hebben.” Zij kunnen vrijkomen, maar dan moeten ze voortaan elke vorm van geweld afzweren.
Hoe groot deze groep zal zijn, is nog onduidelijk. Zeker is wel dat de „handreiking” van Al-Maliki niet van toepassing is op bijvoorbeeld al-Qaidastrijders of andere radicale (buitenlandse) rebellen, die momenteel verantwoordelijk zijn voor een groot deel van het geweld.
Evenzeer vaag is de oproep van de premier om een tijdschema op te stellen voor het definitieve vertrek van de buitenlandse troepenmacht. Van enige concrete data voor een vertrek is nog volstrekt geen sprake en Al-Maliki onderstreepte zelf dat dit onderdeel van zijn plan erg afhankelijk zal zijn van de veiligheidssituatie in zijn natie.
Juist zondag kopte The New York Times dat de hoogste Amerikaanse militair in Irak, generaal George W. Casey, een plan heeft opgesteld voor een forse vermindering van het aantal Amerikaanse militairen in Irak tegen het einde van 2007.
De eerste troepenreducties zouden, afhankelijk van de veiligheidssituatie, vanaf september op stapel staan en uiteindelijk moeten vijf of zes van de huidige veertien Amerikaanse gevechtseenheden in Irak verdwijnen. De terugtrekking is veel omvangrijker dan experts hadden verwacht.
De krant baseert zich op anonieme functionarissen binnen het ministerie van Defensie die op de hoogte zijn van een vertrouwelijke briefing van Casey afgelopen week in Washington. In Irak zijn momenteel 127.000 Amerikaanse militairen gestationeerd.
Saddam Hussein gelooft dat de Verenigde Staten zijn hulp zullen inroepen om de bloedige opstand in Irak de kop in te drukken. Dat heeft zijn advocaat Khalil al-Dulaimi zondag gezegd tegen het persbureau AP. De ”stromannen” in de Iraakse regering die dankzij de Amerikanen aan de macht zijn gekomen, kunnen het Iraakse volk niet beschermen, meent Saddam.
Welke beloning Saddam precies voor zijn hulp wil, zei Al-Dulaimi niet, maar hij hoeft niet noodzakelijkerwijs weer worden geïnstalleerd als president.
Saddam zou helpen om zowel het Amerikaanse als het Iraakse volk te redden, om meer bloedvergieten te voorkomen en om de vrijheid van alle Irakezen te garanderen, aldus de advocaat.