NVVK pleit voor inzet lening bij schulden
DEN HAAG (ANP) - Meer mensen kunnen uit de rode cijfers worden geholpen als zij met behulp van een lening extra ruimte krijgen om hun schulden af te lossen. Dat zegt de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK).
Het klinkt tegenstrijdig dat deze mensen zijn gebaat bij extra schulden, maar volgens de NVVK kunnen meer schulden worden afbetaald, als de terugbetaling door herfinanciering over langere tijd wordt uitgesmeerd. „Je brengt rust in het leven van mensen door zo’n tien verschillende schuldeisers terug te brengen tot één bank”, zei NVVK-voorzitter Jaarsma donderdag.„Het succes hangt natuurlijk wel af van de verhouding tussen schulden en het inkomen. Als iemand 100 euro per maand kan missen, kan hij een schuld van circa 6000 euro best in vijf jaar aflossen, inclusief rente.”
Herfinanciering is een van de nieuwe manieren die gemeentelijke kredietbanken en andere instellingen die zijn aangesloten bij de NVVK, nu uitproberen in een proef met 500 schuldzaken. De bedoeling is meer mensen te helpen bij het (volledig) afbetalen van hun schulden. Maandag praat staatssecretaris Van Hoof (Sociale Zaken) ook met de NVVK en onder meer woningbouwcorporaties, welzijnsorganisaties en EnergieNed over de aanpak van schulden.
De NVVK klaagt al enige tijd over strikte voorwaarden die gelden voor schuldhulpverlening. Nu proberen schuldenaren in 36 maanden zo veel mogelijk af te betalen en wordt het deel dat niet lukt, kwijtgescholden als schuldeisers daarmee akkoord gaan. Daarbij worden dusdanig strenge eisen gesteld dat 35 procent van de mensen die nu voor hulp aanklopt, niet geholpen wordt.
De NVVK gaat maandag bij Van Hoof ook pleiten voor certificering van de schuldhulpverlening. Volgens Jaarsma zijn er „cowboys” actief in de markt en zijn wettelijke regels bij veel mensen onduidelijk. Daardoor kon het volgens hem onlangs ook fout gaan in Rotterdam met Stichting Kleingeld, die veel klanten dupeerde omdat hun geld op een verkeerde manier werd beheerd en in het faillissement van de organisatie meeging.