Binnenland

Kritiek in Ede op christelijke scholen

EDE - De gemeenteraad van Ede blijft tot op het bot verdeeld over de spreiding van allochtone leerlingen op basisscholen. Uit progressieve hoek klinkt opnieuw kritiek op „de slechte medewerking van orthodox-christelijke scholen.”

Van onze correspondent
23 June 2006 10:16Gewijzigd op 14 November 2020 03:52

ChristenUnie, SGP en CDA laten weten het veel te vroeg te vinden voor kritiek.GroenLinks/Progressief Ede, D66 en PvdA zijn nu al ontevreden over de resultaten van een in februari 2006 afgesloten convenant dat de spreiding moet regelen. In het convenant heeft een groot deel van de Edese basisscholen toegezegd geen leerlingen te weigeren als de ouders de identiteit van de school onderschrijven.

Voor raadslid C. el Kaddouri (PvdA) gaat dat niet ver genoeg. In een eventueel nieuw convenant dat per 1 juni 2007 zou moeten ingaan, wil ze alle scholen verplichten om leerlingen op te nemen.

Fractievolger H. Pasveer noemt met name de orthodox-christelijke scholen als boosdoener voor het spreidingsprobleem. „Ik zeg niet dat ze discrimineren, maar ze sluiten mensen wel uit. Het zou voldoende moeten zijn als mensen de identiteit van een school respecteren, in plaats van ondertekenen.”

Pasveer zei vrijdag specifiek te doelen op onder meer de oud gereformeerde Stadhouder Willem III-school, de hervormde Veldhuizerschool, en de gereformeerd-vrijgemaakte basisschool De Triangel, die alle drie in en rond de voornamelijk allochtone wijk Veldhuizen staan. A. Pasveer: „Alle drie hebben ze nul procent allochtone leerlingen op school. Op die manier komt alles op de openbare scholen aan.”

Daar schuilt volgens Pasveer het gevaar in dat een dergelijke school leegloopt wanneer hij ’te donker’ wordt. „Dan komt hij onder de norm van het aantal leerlingen, en moet hij dicht. Dat is nu al een paar keer gebeurd.”

De fractievolger -die zegt geen tegenstander van het bijzonder onderwijs te zijn- betwijfelt of het lukt om het convenant volgend jaar aan te passen. „We kunnen de christelijke scholen in ieder geval niet dwingen het te ondertekenen. Wel kunnen we proberen ze begrip bij te brengen voor het probleem.”

Tot een wijziging van beleid zal het niet komen, de kritiek ten spijt. Dit omdat CDA, SGP en ChristenUnie tegen een aanpassing van het beleid zijn.

Raadslid H. Schipper (ChristenUnie) wil in geen geval dat scholen verplicht worden leerlingen op te nemen. „Het maakt niet uit of een leerling wit, bruin, groen of paars is, maar ze moeten zich wel aanpassen aan het onderwijs dat gegeven wordt.” Schipper wil dat leerlingen op christelijke basisscholen gewoon meedoen aan gebed, Bijbelverhaal en christelijke feestdagen. Namens het CDA meldt raadslid B. van Winssum-Westerik dat scholen mogen blijven selecteren op het onderschrijven van de identiteit.

Volgens SGP-raadslid A. Versteeg komt een evaluatie van het convenant veel te vroeg. „Je kunt op zo’n korte termijn geen grote resultaten verwachten. Zoiets schuift niet ineens door, het zal langzaam gaan.” Versteeg meldt verder dat de eerste resultaten van het spreidingsbeleid al zichtbaar zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer