Buitenland

Partijen Somalië tekenen akkoord

KHARTOEM (AP) - De Somalische regering en de islamitische militie die de hoofdstad Mogadishu en een flink deel van de rest van het land in handen heeft, hebben donderdag in de Sudanese hoofdstad Khartoem een akkoord ondertekend over een staakt-het-vuren en wederzijdse erkenning. Dat heeft de voorzitter van de Arabische Liga, Amr Moussa, bekendgemaakt.

Buitenlandredactie
23 June 2006 09:25Gewijzigd op 14 November 2020 03:52

Met het akkoord komt mogelijk een einde aan de strijd tussen regeringstroepen en de moslimstrijders. De door de Verenigde Naties gesteunde officiële regering van Somalië houdt kantoor in Baidoa, ongeveer 250 kilometer ten noordwesten van Mogadishu en wordt algemeen beschouwd als te zwak om de eenheid van het land te herstellen. De moslimgroep Unie van Islamitische Rechtbanken is de baas in Mogadishu en het zuiden van het land en wil de sharia invoeren. Moussa maakte bekend dat beide partijen op 15 juli opnieuw bij elkaar zullen komen in Khartoem om te onderhandelen over een omvattend vredesakkoord.De Somalische interim-president Abdullahi Yusuf zei donderdag dat zijn regering er alles aan zal doen om vrede te sluiten met de Unie van Islamitische Rechtbanken en de orde in Somalië te herstellen. De afgelopen maanden hebben islamitische en seculiere milities veelvuldig slag geleverd met elkaar over de macht in de hoofdstad Mogadishu. Die strijd is uiteindelijk beslist in het voordeel van de moslimmilities. De Afrikaanse Unie onderzoekt de mogelijkheden van een vredesmissie in Somalië.

De meeste milities zijn verbonden aan een rechtbank. Maar ze zijn daarmee ook verbonden aan de geldschieter van die instelling en aan diens clan en diens zakenleven. De in 2004 opgerichte milities hebben begin deze maand voor het eerst in bijna vijftien jaar van anarchie de hoofdstad onder één gezag geplaatst.

Ze versloegen andere milities die van eenzelfde doel droomden. Daarbij ging het om een alliantie die begin dit jaar vrijwel zeker Amerikaans geld kreeg om de door Washington gewantrouwde rechtbankmilities een lesje te leren.

De alliantie noemde zich voor deze gelegenheid Alliantie voor Herstel van Vrede en (voor) Anti-Terrorisme (ARPCT). De Unie van Islamitische Rechtbanken (ICU) dreef de ARPCT-strijders de stad uit. Vervolgens veroverden de rechtbankmilities grote stukken van zuidelijk Somalië.

De Federale Overgangsregering (TFG) stuurde onder anderen president Abdullahi Yusuf Ahmed en premier Ali Mohammed Gedi naar het overleg in Khartoem. Beiden beschuldigden de ICU eerder van extremisme en banden met al-Qaida.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer