Tbs’er houdt zich beter aan verlofbepaling
DEN HAAG (ANP) – Het aantal tbs’ers dat zich tijdens het verlof onttrekt aan de maatregel, is het afgelopen jaar flink gedaald. De eerste helft van dit jaar waren er tien onttrekkingen. In de voorgaande jaren waren dat er gemiddeld negentig per jaar.
Minister Piet Hein Donner (Justitie) meldde dat donderdag tijdens het debat over tbs. De daling heeft zich de tweede helft van 2005 ingezet. Wel zijn in deze periode iets minder verloven toegekend maar niet in gelijke mate met de terugloop van het aantal onttrekkingen. Eerder zei de minister dat er ongeveer evenveel verloven waren geweest.Sinds medio 2005 is het verlofbeleid aangescherpt na enkele incidenten met tbs’ers die ten onrechte buiten de kliniek waren. Een tbs’er ontvoerde en verkrachtte een meisje en een ander pleegde een moord. Donner kwam zwaar onder vuur te liggen, omdat hij verantwoordelijk is voor het verlofbeleid.
De Tweede Kamer stelde een tijdelijke commissie aan die het hele systeem van de terbeschikkingstelling onderzocht. Deze commissie, onder leiding van VVD–Kamerlid Arno Visser, bracht vorige maand haar rapport uit.
Het kabinet neemt de kern van de zeventien hoofdaanbevelingen over van de tijdelijke Kamercommissie, zei de minister donderdag. Hij maakt zich sterk voor uitbreiding van de capaciteit en de financiering daarvan. In het najaar volgt een plan van aanpak voor de wijzigingen in de tbs–keten.
Donner verschilt van mening over het toezicht na de tbs. Nu kan een tbs’er tot drie jaar na de behandeling onder controle blijven van de kliniek en de reclassering. Deskundigen vinden dat veel te kort. De commissie–Visser heeft negen jaar toezicht voorgesteld.
CDA–Tweede Kamerlid Sybrand van Haersma Buma wil het mogelijk maken dat tbs’ers hun leven lang gecontroleerd kunnen worden. Maar Donner vindt dat te ver gaan. Hij meent dat dit een fundamentele wijziging van het strafsysteem zou inhouden waarvoor niet te lichtvaardig gekozen moet worden. „In Nederland geldt dat straffen eindig zijn", aldus Donner. Hij kan zich vinden in een langere termijn maar wil die pas noemen als het wetsvoorstel wordt behandeld.
Bovendien is volgens de bewindsman niet aangetoond dat een langer toezicht ervoor zorgt dat minder ex–tbs’ers recidiveren. Na zes jaar is 30 procent opnieuw in de fout gegaan. Dat is veel minder dan gewone ex–gedetineerden. Ook wees Donner erop dat bij een langer toezicht de overheid al die tijd ook verantwoordelijk blijft voor de tbs’er.