Kamer kraakt luchtcompromis Europarlement
DEN HAAG (ANP) – In de ogen van de Tweede Kamer is een oplossing voor Nederland om te voldoen aan nieuwe, strengere Europese normen voor schone lucht ver weg. CDA en VVD zien niets in een compromisvoorstel in die richting van de milieucommissie van het Europees Parlement.
GroenLinks had „gemengde gevoelens" over het voorstel, dat volgens de SP „uit het land van dromen" komt. Alleen de PvdA stemde ermee in „als een ideale uitweg voor Nederland", stelde fractiewoordvoerder Diederik Samson. Staatssecretaris Pieter van Geel (Milieu) is niet principieel tegen strengere normen, „maar het moet een werkbaar en haalbaar pakket zijn". Hij beloofde tegen te stemmen als Nederland geen uitstel krijgt.Volgende week vergadert Van Geel met zijn EU–milieucollega’s over het lastige dossier. Hij is niet optimistisch. Voorzitter Oostenrijk heeft een eigen voorstel. Uiteindelijk zal het een gevecht worden tussen de lidstaten, het Europarlement en de Europese Commissie, waar Nederland alleen maar kan toekijken. „Als de olifanten gaan vechten, moet je wegwezen", aldus Van Geel.
Het voorstel van het Europees Parlement voorziet in nog striktere normen voor de kleinste, schadelijke stofdeeltjes (fijnstof) dan de Europese Commissie wil, maar wel in ruil voor bronbeleid (lees: een schoner wagenpark). Daarnaast krijgen lidstaten meer tijd en voorziet het voorstel in streefwaardes in plaats van harde, bindende waardes. Werkgeversorganisatie VNO–NCW verzet zich vanwege de scherpere fijnstofnormen er desondanks fel tegen.
PvdA–Europarlementariër Dorette Corbey, die het compromis mee uitonderhandelde en in de Kamer kwam verdedigen, sprak van een „precair evenwicht". Een onderdeel eruit halen, heeft gevolgen voor andere poten, waarschuwde ze.