Strijdende partijen Somalië erkennen elkaar
KHARTUM (ANP/AFP/RTR) – De Somalische overgangsregering en de Islamitische Rechtbanken die het in een belangrijk deel van Somalië voor het zeggen hebben, zijn overeengekomen elkaar te erkennen.
De twee partijen voerden onder toezicht van de Arabische Liga donderdag overleg in de Sudanese hoofdstad Khartum. Zij besloten de strijdbijl vooralsnog te begraven. Het vredesoverleg zal op 15 juli worden voortgezet, maakten functionarissen bekend.De Federale Overgangsregering (TFG) onder leiding van president Abdullahi Yusuf Ahmed, erkent de Unie van Islamitische Rechtbanken (ICU). De TFG zetelt noodgedwongen in het toevluchtsoord Baidao, ruim tweehonderd kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Mogadishu.
De regering hoeft nu voorlopig geen aanval te vrezen van de Rechtbank–milities die de afgelopen maanden de hoofdstad overmeesterden. Er zijn zeker elf van deze milities in Mogadishu, waarvan er twee als extremistisch gelden.
De meeste milities zijn verbonden aan een rechtbank. Maar ze zijn daarmee ook verbonden aan de geldschieter van die instelling en aan diens clan en diens zakenleven. De in 2004 opgerichte milities hebben begin deze maand voor het eerst in bijna vijftien jaar van anarchie de hoofdstad onder één gezag geplaatst.
Ze versloegen andere milities die van eenzelfde doel droomden. Daarbij ging het om een alliantie die begin dit jaar vrijwel zeker Amerikaans geld kreeg om de door Washington gewantrouwde Rechtbank–milities een lesje te leren.
De alliantie noemde zich voor deze gelegenheid Alliantie voor Herstel van Vrede en (voor) Anti–Terrorisme (ARPCT). De ICU dreef de ARPCT–strijders de stad uit. Vervolgens veroverden de Rechtbank–milities grote stukken van zuidelijk Somalië.
De TFG stuurde onder anderen president Abdullahi Yusuf Ahmed en premier Ali Mohammed Gedi naar het overleg in Khartum. Beiden beschuldigden de ICU eerder van extremisme en banden met al–Qaeda.
Maar ze staan evenmin op goede voet met de ARPCT. Daar zitten een aantal uit de TFG weggelopen ministers in, die zo het gezag van de overgangsregering verder ondermijnen.