Bijbels Openluchtmuseum wordt Museumpark Orientalis
HEILIG LANDSTICHTING - Het Bijbels Openluchtmuseum in Heilig Landstichting bij Nijmegen heet vanaf maart volgend jaar Museumpark Orientalis Cultuur & Religie.
Dat heeft directeur Pieter-Matthijs Gijsbers woensdagmorgen bekendgemaakt. De naam Orientalis verwijst naar het woord oriënteren. „Als moderne wereldburger willen mensen zich oriënteren op hun wortels en op vraagstukken over zingeving.”Verder refereert de nieuwe naam aan de Oriënt, het Midden-Oosten. „Dat is de bakermat van de drie monotheïstische godsdiensten: jodendom, islam en christendom.”
Ook verwijst Orientalis naar de locatie van het museum. Dat maakt namelijk deel uit van het Rijksmonument Landstichting, dat vanwege de oriëntaalse architectuur in 2003 een plaats kreeg op de lijst van beschermde monumenten.
Bestuursvoorzitter E. Schröder presenteerde woensdag een toekomstvisie voor de komende jaren. Die heet ”Open your mind”. „Het museum kiest ervoor een interculturele en interreligieuze ontmoetingsplaats te zijn, waar jong en oud kan beleven dat cultuur en religie van jodendom, christendom en islam in betekenis, ontstaan en geschiedenis nauw met elkaar zijn verbonden.” Schröder meldde woensdagmorgen dat bisschop Muskens, verantwoordelijk voor de interreligieuze dialoog, zich achter de toekomstvisie heeft geschaard.
Op het museumterrein komt een museummoskee te staan. Een hindoetempel is voorlopig niet aan de orde. Er staan al een synagoge en een kerkhuis.
Directeur Gijsbers ontkent desgevraagd zich te generen voor de naam Bijbels Openluchtmuseum. „Wij schamen ons nergens voor. Wij bieden nog steeds veel educatie over de Bijbel. Ook orthodoxe christenen kunnen hier veel leren. Maar zij zullen ook geïnformeerd willen worden over andere godsdiensten. Verschillende geloofstradities krijgen hier de ruimte, vanuit de insteek dat er verbintenis is met andere religies.”
Voorzitter Schröder zegt niet bang te zijn dat de nieuwe naam geen brede ingang zal vinden. „Wij zijn niet over één nacht ijs gegaan. Er is jarenlang vrij diepgaand over de naamswijziging gesproken. Feit is dat de huidige vlag de lading niet meer dekt. Al sinds 1970 bieden we informatie over het jodendom en sinds 1993 lichten we ook expliciet voor over de islam.”
Schröder zegt dat het museum een „ontmoetingsplaats” wil zijn. „Daar wordt met elkaar het debat gevoerd over tolerantie, dialoog, vrijheid, integratie, over culturele en levensbeschouwelijke tradities. Niet op het scherp van de snede of op grond van twijfel en vrees voor aantasting van onze welvarende samenleving of vrees voor fundamentalistisch terrorisme, maar op basis van respect.”
Het Bijbels Openluchtmuseum trekt jaarlijks ongeveer 125.000 bezoekers, onder wie veel Duitsers.