Zakje patat aan het strand vaak niet lekker
DEN HAAG - Slechts zes van de vijftig bezochte patattenten aan de kust verkopen lekkere friet. Dat is het resultaat van een
patattest van het ANWB-blad Kampioen. De test onderzocht op smaak en op gezondheid. Vijf dagen lang ging een team op pad langs de Nederlandse kust. De vijf testers, professionals uit de voedingsbranche en patatliefhebbers, gaven een oordeel over smaak, beet en temperatuur. Winnaar was Jesse’s Place in Scheveningen, al zat er daar iets te veel vet en transvet (ongezond vet) in de porties. Het testteam kocht de gezondste patat bij De Trap en het Patatpaleis in Scheveningen en bij De zeemeermin in Zandvoort. Maar die waren weer niet lekker.
Er is ook gekeken naar de prijs. Sandwich to go aan de boulevard van Zandvoort vroeg 2,30 euro voor patat met mayonaise. Het goedkoopste adresje was Food Planet ’t Hoekje in Ouddorp (1,30 euro voor patat met). Ook snackbar Didi in Ouddorp (1,35 euro), Van Foreest in Julianadorp (1,35 euro) en strandpaviljoen de Branding in Zoutelande (1,40 euro) zijn relatief goedkoop.
Bij 37 van de 50 patatkramen werden de frietjes gebakken in frituur met te veel transvet, met als dieptepunt snackbar Het Plein in Zandvoort. Daar zat 8 gram transvet in één portie patat, terwijl 2 tot 3 gram transvet per dag de richtlijn is.
De porties werden niet alleen op smaak beoordeeld, maar steeds werden drie porties per koerier naar een laboratorium gestuurd. Daar werd de patat onderzocht op vet, zout en ongezonde stoffen als transvet, verzadigde vetzuren en acrylamide.