Economie

Goed boeren met de boerderijwinkel

WILP - Boerderijwinkels worden steeds professioneler. De huisverkoop op het boerenerf doet het goed bij consumenten, maar ook bij boeren en tuinders zelf. „We kunnen niet meer zonder.”

Riekelt Pasterkamp
21 June 2006 11:09Gewijzigd op 14 November 2020 03:52
WILP – De familie Reinders uit Wilp begon negen jaar geleden met een boerderijwinkel. „De centen die je op zo’n manier extra binnenkrijgt, zijn mooi meegenomen.” Foto RD, Anton Dommerholt
WILP – De familie Reinders uit Wilp begon negen jaar geleden met een boerderijwinkel. „De centen die je op zo’n manier extra binnenkrijgt, zijn mooi meegenomen.” Foto RD, Anton Dommerholt

Het platteland telt volgens LTO Nederland 5400 agrarische bedrijven waar allerlei land- en tuinbouwproducten direct aan de klant worden verkocht. Ongeveer 1500 agrariërs hebben een eigen winkel ingericht.Een van hen is de familie Reinders uit het Gelderse Wilp-Achterhoek. Hun boerderij Den Hoek kent niet alleen een melkveebedrijf, maar ook een winkel, minicamping en een kookstudio. „Van koeien alleen kun je niet eten. Hier leven twee gezinnen van”, vertelt Willem Jan Reinders.

De 33 koeien van boerderij Den Hoek produceren iedere dag verse melk. Die verwerkt Marry Reinders tot boerenkaas, yoghurt, karnemelk en boter. Dit onder het motto: Een heerlijk stukje platteland.

Reinders begon negen jaar geleden met de winkel. „De centen die je op zo’n manier extra voor de melk krijgt, zijn mooi meegenomen.” Per week bezoeken ongeveer 200 klanten zijn erf. Vooral mensen uit de regio, maar in de zomer ook toeristen.

Volgens LTO Nederland heeft de agrarische huisverkoop zich de laatste tien jaar sterk ontwikkeld. „De bezigheden lopen uiteen van de verkoop van groente, fruit en bollen langs de weg tot groots opgezette, complete boerderijwinkels met een breed assortiment aan voedingsmiddelen.”

Vaak worden winkels gecombineerd met andere activiteiten als theeschenkerijen, zorgboerderijen en conferentieruimtes. LTO constateert dat „in een toenemend aantal gevallen de boerderijwinkel is uitgegroeid tot de belangrijkste economische drager van het betrokken agrarische bedrijf.”

Dat geldt ook voor Reinders. „We hebben er een volledige dagtaak aan en zouden wat betreft de inkomsten niet meer zonder kunnen.” Het is voor hem pas goed boeren met de boerderijwinkel.

De agrariër is ook bereid in zijn winkel te investeren. „Je moet wel. Een hoekje in de schuur vrijmaken en daar wat spulletjes verkopen, werkt niet. We willen de winkel groter maken en ook groenten en fruit gaan verkopen.”

De oprichting van de nieuwe, landelijke coöperatie Landwinkel is een voorbeeld van de verdere professionalisering. Dit nieuwe concept is een samenvoeging van regionale formules van onder meer Vallei Landwinkels, Groene Hart Landwinkels en Boerderij-pluswinkels.

De betrokken ondernemers maken zich sterk voor een succesvolle winkelformule met een prominente plek voor de voedingsproducten uit de eigen streek. Ze hebben afspraken gemaakt over winkelinrichting, gezamenlijke promotie en assortiment. Ook werd logistieke samenwerking gezocht met een landelijke distributeur.

Via de website van Den Hoek kunnen bezoekers een bon uitprinten voor een gratis liter boerenkarnemelk. „Een actie om mensen mee te lokken”, aldus Reinders. Het verschil tussen boerenkarnemelk en een liter uit de supermarkt? „Met die van ons is niet zo veel gegoocheld.” Natuurlijk kunnen klanten ook in Wilp terecht voor streekproducten. „Deze zomer hebben we weer kruutmoes. Heerlijk.”

Dat de boer naar buiten moet en commerciële activiteiten moet aanwenden om het hoofd boven water te houden, is geen nieuws meer. Dat hij het ook leuk kan brengen, is mooi meegenomen.

Reinders zet reacties van gasten op zijn website. Een van de laatste: „Wij hebben afgelopen zaterdag onze familiedag bij jullie gehouden, het was voortreffelijk. De boerengolf was zeer geslaagd, een spel voor jong en oud (veel gelachen). Het was heel mooi weer en Willem Jan kwam met het idee om halverwege een bakfiets met bier en limonade neer te zetten, hij kon de rest van de dag niet meer stuk. Daarna de boerenpan, het eten was lekker en veel. Zo veel dat er nog voor een aantal mensen van gegeten kon worden. Een ieder kreeg een fles boeren yoghurt mee, dit was een mooie afsluiter van de dag.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer