Binnenland

Coalitie eensgezind over asielkwestie

DEN HAAG - De coalitiepartijen CDA, VVD en D66 hebben de rijen gesloten in de kwestie van de uitgeprocedeerde asielzoekers. Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) krijgt drie maanden extra om alle dossiers af te handelen.

Redactie politiek
21 June 2006 10:46Gewijzigd op 14 November 2020 03:51

De fractievoorzitters Verhagen (CDA), Van Beek (VVD) en Van der Laan (D66) kwamen dinsdag vrij onverwacht tot een akkoord over de afhandeling van de resterende dossiers. Eerder leek het erop dat D66 deze kwestie hoog zou spelen.In een motie heeft de Kamer vorig jaar afgedwongen dat Verdonk alle 26.000 uitgeprocedeerde asielzoekers voor 1 juli dit jaar uitsluitsel geeft. De minister maakte er de laatste weken geen geheim van dat ze dat niet gaat redden. Voor D66 ligt de kwestie uiterst gevoelig. De achterban van de partij had veel liever een generaal pardon gezien voor deze asielzoekers, die nog onder de oude Vreemdelingenwet in Nederland zijn gekomen. Vandaar dat fractievoorzitter Van der Laan minister Verdonk enkele dagen geleden de wacht aanzegde. Als ze de dossiers niet tijdig zou afhandelen, had ze volgens Van der Laan „een politiek probleem.”

Dat de coalitiepartijen er dinsdag toch vrij vlot uitkwamen, had vooral te maken met het verweer van Verdonk dat het aantal van 26.000 dossiers intussen met 5600 is uitgebreid. Deze aanwas is ontstaan door geboorten, nareizende familieleden en mensen die in de gemeentelijke noodopvang zaten. Dat was voor D66 een belangrijke overweging om Verdonk een paar maanden extra te gunnen.

Als Verdonk er niet in slaagt de dossiers voor 1 oktober af te handelen, moet ze opstappen, zei Van der Laan dinsdagavond tijdens een debatbijeenkomst van haar partij in Amsterdam. Verdonk heeft toegezegd dat eerst de zaken van gezinnen met kinderen worden behandeld. Woensdagavond houdt de Tweede Kamer een spoeddebat over de uitgeprocedeerde asielzoekers.

De coalitiepartijen stemden dinsdag tijdens overleg met Verdonk ook in met haar voorstel om de inburgeringswet zo snel mogelijk af te doen, zodat die per 1 januari 2007 in werking kan treden. Alleen het onderdeel dat betrekking heeft op genaturaliseerde Nederlanders zal later worden afgehandeld. De Kamer heeft ernstige twijfels of het juridisch wel mogelijk is een specifieke groep Nederlanders te verplichten tot een inburgeringsexamen. De Raad van State moet hierover een nader advies uitbrengen. Dat leidt tot vertraging. Hierdoor leek de inburgeringswet, een toonaangevend onderdeel van het regeerakkoord, er tijdens de huidige kabinetsperiode niet meer te komen. Door het akkoord dat dinsdag werd gesloten, wordt in ieder geval de hoofdmoot van de wet tijdig binnengehaald.

Binnen de coalitie is grote tevredenheid over de sfeer waarin de twee lastige kwesties van de asielzoekers en de inburgering konden worden geregeld. Daardoor is het vertrouwen toegenomen dat het kabinet het eind van de rit zal halen.

Asielzoekers
- Verdonk krijgt extra tijd voor dossiers uitgeprocedeerde asielzoekers.
- Kamer heeft vragen bij juridische aspecten inburgeringsexamen.
- Coalitiepartijen tonen zich tevreden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer